Moartea unui conducător adevărat. Cine a fost Lee Kuan Yew, omul care a făcut din Singapore un paradis modern

Singapore a decretat șapte zile de doliu național, după ce Lee Kuan Yew, părintele micuțului stat asiatic, a încetat din viață ieri. Avea 91 de ani. Sub conducerea sa, Singapore s-a transformat dintr-un port auster într-una dintre cele mai bogate țări din lume.

Lee Kuan Yew a fost premierul țării timp de 31 de ani, reușind să schimbe dramatic viața în Singapore, pe care a îmbunătățit-o din toate punctele de vedere.

Numeroși lideri mondiali au transmis condoleanțe familiei, președintele american Barack Obama, care obișnuia să îi ceară sfaturile, numindu-l un ”gigant al istoriei”.

Mii de singaporezi s-au adunat în fața reședinței prezidențiale și a biroului primului ministru pentru a cânta și a aduce buchete de flori.

Fiul ”patriarhului” singaporez, Lee Hsien Loong, care este actualul premier al țării cu o suprafață de doar 718 kilometri pătrați, a transmis un emoționant mesaj televizat:

”S-a luptat pentru independența noastă, a construit o națiune unde nu era nimic și ne-a făcut mândri să fim singaporezi. Nu vom mai avea niciodată parte de un om ca el”, a spus premierul singaporez.

Educat în Anglia, Lee Kuan Yew a condus demersurile pentru obținerea independenței statului Singapore, o colonie britanică cu un singur vecin – Malaezia – și a condus țara începând cu anul 1959.

Domnul Lee a reușit să creeze o societate bazată pe o forță de muncă extrem de educată, vorbitoare de limba engleză, și a atras numeroși investitori străini în Singapore. A curățat ghetourile și a industrializat masiv țara, eliminând corupția și întărind justiția.

Cu toate că a fost un apărător înverșunat al drepturilor minorităților, Lee a impus și o serie de măsuri foarte severe, cum ar fi, de exemplu, îngrădirea libertății presei, dar și a oponenților politici.

Partidul pe care l-a fondat conduce în continuare țara, opoziția având doar șase parlamentari. Alte măsuri luate de severul, dar dreptul domn Lee au fost pedepsele aplicate prin corecții fizice, dar și interzicerea gumei de mestecat, cu excepția cazurilor în care ea este prescrisă de medic.

”Sunt mereu acuzat că am intervenit în viața privată a cetățenilor. Da, bineînțeles că am făcut asta, dacă nu se întâmpla așa, nu am fi fost aici”, spunea Lee într-un discurs susținut în fața cetățenilor de Ziua Națională.

În prezent, Singapore este una dintre cele mai prospere țări din lume. Are unele dintre cele mai competente sisteme educaționale și de sănătate din lume. De asemenea, nivelul de trai este uriaș. Dacă în 1964, când Singapore a obținut independența absolută, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor era de doar 464 de dolari, sub nivelul unor țări ca Iordania sau Trinidad Tobago, în prezent, PIB-ul pe cap de locuitor este de 55.183 de dolari, mai mare decât cel al Statelor Unite, Germaniei, Franței sau Japoniei.

Economia țării, una lipsită de resurse naturale importante, este ținută în picioare de doar 5,5 milioane de locuitori, fiind a zecea cea mai importantă din lume. Ca putere de cumpărare, singaporezii sunt depășiți doar de Kuweit, Luxemburg și Qatar, fiind mult în fața celorlalte mari puteri economice ale lumii.

Domnul Lee a lăsat Singapore ca fiind și una dintre cele mai sigure țări din lume, cu un grad uriaș ridicat de toleranță rasială.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un mister contemporan: satul în care oamenii adorm brusc, fără motiv
Prizonieră într-o Românie crudă. Când pumnul e lege de căpătâi

O viață împlinită în jumătate de trup. Povestea omului născut fără mâini și fără picioare
O știre pentru cei care prețuiesc inteligența. Un puști din România e campion european la Go!
Cele mai fericite țări din lume

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version