Sindicatul angajaților din penitenciare: 70% din deținuții grațiați se vor întoarce după gratii

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Estimările Administrației Naționale a Penitenciarelor arată că problemele legate de condițiile din penitencire nu vor fi rezolvate prin grațiere, subliniază Sindicatul „Omnia” al angajaților din penitenciare. Aceștia mai arată că este nevoie de 8.500 de locuri de cazare, la un standard de 4 metri pătrați pentru deținut și de îmbunătățirea condițiilor de detenție și de lucru.

Dintre cei 1.032 de potențiali beneficiari (n.r. cei care ies din închisoare și cei care vor beneficia de o reducere a pedepsei), 70% se vor întoarce în primul an, cu mult înainte ca un corp de clădire să fie reparat, spun sindicaliștii și mai acuză faptul că „nu se vor mai întoarce probabil oameni politici și de afaceri cu probleme penale care promovează intens această măsură”.

„Prezenţa în penitenciarele româneşti a unor oameni politici şi de afaceri nu este una dintre problemele sistemului penitenciar românesc, chiar dacă graţierea ne-ar ajuta s-o eliminăm”, se mai arată în comunicatul citat.

Sindicatul Omnia mai spune că „grațierea unui număr mediu de 9 deținuți/penitenciar nu are absolut niciun efect asupra îmbunătățirii condițiilor din penitenciare în măsura în care Guvernul nu a făcut absolut nimic pentru a rezolva în mod direct această problemă. Nicio lucrare majoră de modernizare nu a fost demarată”.

În fiecare lună, în mod natural, potrivit sindicaliștilor, se liberează un număr de peste 900 de deținuți, de regulă condiționat. Un număr aproape egal intră în penitenciare în fiecare lună, în creștere fiind numărul deținuților repatriați din țările Uniunii Europene (70 – 80/lună).

Sindicatul Omnia avertizează că „dacă acest proiect de graţiere se aprobă, problema supra-aglomerării rămâne. În continuare va fi nevoie de cel puţin 7.500 de locuri de deţinere, iar condiţiile din penitenciare nu vor fi îmbunătăţite în lipsa unor acţiuni concrete de modernizare şi construcţie de penitenciare”.

Sindicaliștii cer Guvernului să pună în aplicare un plan de măsuri care să rezolve în mod direct problemele reale ale sistemului penitenciar (condiţii improprii, lipsa de personal, supraaglomerare, etc) în termenul acordat de către CEDO, şi avertizează că „în 2017 bugetul penitenciarelor a fost redus cu 30 milioane de euro (echivalentul modernizării a 11.500 de locuri de cazare)”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.