Sindicatele din Sănătate spun că nu sunt suficienți medici în România pentru a gestiona criza COVID-19

FOTO: sasint/Pixabay.com
FOTO: sasint/Pixabay.com

Federația Sanitas se plânge că personalul medical care tratează pacienții cu coronavirus este insuficient, precizând că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale și lucrează ture prea lungi.

Mai mulți medici și asistenți medicali au participat la un protest în fața Palatului Victoriei.

Îmbrăcați în combinezoanele de protecție, aceștia au depus mai multe memorii la Registratura Guvernului, prin care acuză suprasolicitarea personalului medical în gestionarea crizei provocate de coronavirus.

Medicii acuză și faptul că nu sunt remunerați pentru această muncă potrivit legislației. Reprezentanții Federației Sanitas cer scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care tratează bolnavii de Covid-19. Medicii spun că sunt suprasolicitați fizic.

“Trebuie să purtăm pamperşi, este inuman, noi nu facem faţă cu personalul pe care îl avem acum. În momentul în care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poţi să-l dai jos oricând, pentru că riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decât la echipare. Şi atunci stai în acel combinezon 4-6 ore. Dacă intri într-o operaţie, poate să dureze chiar mai mult. Stând în spital, în combinezon transpiri, probabil că la 40 de grade – pentru că în unităţile sanitare este interzisă folosirea aerului condiţionat – te sufoci în el”, a declarat Viorel Hușanu, liderul Sanitas București, citat de Știrile ProTV.

”Cred că 80% dintre salariaţi au ajuns să poarte pamperşi sub acele combinezoane, pentru că altfel nu ai cum: transpiri instant, dacă intri într-o operaţie care durează 4-5 ore nu ai cum să te dezechipezi să mergi la toaletă”, a adăugat acesta, care susține că ”este inuman ce se întâmplă”.

Între timp, criza provocată de COVID-19 în România pare să se înrăutățească, ieri fiind anunțate pentru prima oară mai mult de o mie de cazuri de îmbolnăvire într-o singură zi.