Sindicat al polițiștilor: Poliția Română dă startul „vânătorii de amenzi”

poliția politia polițist
Foto: Poliția Română / Facebook

Unul dintre cele mai mari sindicate al polițiștilor, Europol, reclamă că au fost impuse norme de amenzi și că acestea ar deveni un „indicator de performanță”. În replică, Poliţia Română a transmis, joi, precizări cu privire la ”o presupusă presiune asupra agentului constatator de a nu aplica avertismente”.

„ATENȚIE! Normă de amenzi impusă polițiștilor. Am intrat în posesia unui document emis de la nivelul Poliției Române care dă startul „vânătorii de amenzi”. Polițiștilor li se impune să raporteze zilnic, până la ora 23:00, numărul de contravenții aplicate, defalcat, amenzi/avertismente.

Este pentru prima dată când există un asemenea interes vădit din partea MAI pentru amenzile aplicate de polițiști. Și este tot pentru prima dată când se induce în subconștientul polițiștilor că numărul de amenzi aplicate este un „indicator” de performanță.

Condamnăm ferm aceste acțiuni de intimidare la adresa polițiștilor care au scopul de a-i obliga să aplice amenzi populației. Ne punem speranța că polițiștii nu vor accepta această „normă” iar în situația unor presiuni din parte șefilor, vom interveni prompt!”, transmite Europol, printr-o postare pe Facebook.

De partea cealaltă, oficialii Poliției Române transmit că nu există o normă de amenzi, iar principalul obiectiv al acțiunilor polițiștilor constă în „protejarea comunității de faptele ilegale, prin luare măsurilor legale, în fiecare caz”. De asemenea, aceștia mai spun că „situațiile statistice la care se face referire existau în prealabil la nivelul unităților teritoriale de poliție și au fost solicitate, în vederea centralizării, pentru a putea fi comunicat public faptul că polițiștii aplică atât sancțiuni contravenționale cu amenzi, cât și avertismente”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.