Simona Halep, ani grei de suspendare pentru dopaj

Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons

Simona Halep FOTO: Tabercil/Wikimedia Commons

Simona Halep a fost suspendată 4 ani pentru dopaj.

Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) poate confirma că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română Simona Halep pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a încălcării Programului antidoping din tenis (TADP).

Halep, de două ori campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost acuzată de două încălcări separate ale TADP. Prima s-a referit la o constatare pentru substanța interzisă roxadustat la US Open în 2022, efectuată prin teste regulate de urină în timpul competiției. A doua acuzație se referă la nereguli în Pașaportul Biologic al Atletului (ABP) al lui Halep.

Roxadustat este o substanță utilizată pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista de substanțe interzise a WADA (Agenția Mondială Antidoping), deoarece este considerat un agent de dopaj al sângelui, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.

Tribunalul independent, înființat prin Sport Resolutions, s-a întrunit la 28 și 29 iunie 2023 la Londra și a audiat martori experți științifici în numelele lui Halep și al ITIA. Jucătoarea a depus, de asemenea, mărturie în cadrul procedurii.

La 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a constatat că jucătoarea a comis încălcări intenționate ale regulilor antidoping în temeiul articolului 2 din TADP:

Tribunalul a acceptat argumentul lui Halep că a luat un supliment contaminat, dar a stabilit că volumul pe care jucătoarea l-a ingerat nu ar fi putut duce la concentrația de roxadustat găsită în proba pozitivă.

Acuzația ABP a fost, de asemenea, menținută, tribunalul declarând că nu are niciun motiv să se îndoiască de „opinia puternică” unanimă la care au ajuns cei 3 experți independenți din Unitatea de management al pașapoartelor pentru sportivi (APMU) conform căreia „dopajul probabil” a fost explicația neregulilor din profilul lui Halep.

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial va dura din 7 octombrie 2022 până pe 6 octombrie 2026. Cazul rămâne supus recursului.

„După un proces de audiere complex și riguros, salutăm decizia tribunalului independent. Volumul de probe pe care tribunalul a trebuit să le ia în considerare atât în procedura roxadustat, cât și în procedurile ABP, a fost substanțial.

ITIA a urmat procesele adecvate, așa cum le-am face cu orice altă persoană – în conformitate cu Codul Mondial Antidoping – îndeplinindu-ne scopul și responsabilitatea de a susține principiul competiției loiale, în numele sportului. Completul a recunoscut că a fost urmată procedura adecvată în cadrul deciziei scrise.

Înțelegem interesul public semnificativ în aceste cazuri și rămânem angajați să fim cât mai transparenți posibil, iar decizia completă va fi publicată în timp util”, a declarat Karen Moorhouse, CEO la ITIA.

ITIA este un organism independent responsabil de gestionarea și administrarea antidoping în tenisul profesionist.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version