Norvegia vrea să îi dăruiască un munte Finlandei de ziua ei

Vârful Halti ar deveni cel mai înalt munte din Finlanda (Wikimedia Commons)
Vârful Halti ar deveni cel mai înalt munte din Finlanda (Wikimedia Commons)

Guvernul Norvegiei ar putea să ofere un munte Finlandei, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la obținerea independenței vecinilor față de Rusia.

Vârful arctic al muntelui Halti este în prezent de partea norvegiană a graniței dintre cele două țări nordice, având o înălțime de 1.365 de metri, scrie The Independent.

Premierul norvegian Erna Solberg se gândește să ofere vârful Finlandei. Halti ar deveni cel mai înalt vârf din Finlanda, iar granița va fi mutată cu 40 de metri.

”Sunt câteva provocări care țin de formalități, iar eu încă nu m-am hotărât dacă voi susține inițiativa, însă o luăm în considerare”, a precizat Solberg într-un interviu.

Inițiativa a strâns deja 14.000 de like-uri pe Facebook.

Norvegia este o țară muntoasă, cu peste 300 de vârfuri de mai mult de 2.000 de metri. De cealaltă parte, cel mai înalt munte din Finlanda are o înălțime de puțin peste 1.300 de metri.

”Ar fi un gest frumos din partea norvegienilor. Ne-ar face pe noi, finlandezii, foarte fericiți”, este unul din numeroasele mesaje postate pe grupul de Facebook dedicat inițiativei.

Politicienii norvegieni din regiune chiar au trimis o scrisoare autorităților centrale de la Oslo în care își arătau entuziasmul pentru idee.

Singura problemă este consituția norvegiană, care precizează că statul este ”liber, independent, indivizibil și inalienabil”, însă o modificare atât de minoră a granițelor ar putea fi posibilă, susțin specialiștii în drept.

Norvegianul care a văzut toată lumea până la 37 de ani: ”Românii știu să facă bere”