Sforăitul poate fi o problemă serioasă de sănătate – ce riscuri există

Sforăitul cronic poate avea un impact semnificativ asupra calității somnului și nu numai, dar și asupra sănătății generale. Sforăitul se poate manifesta și la femei și la bărbați, și la vârste înaintate, dar și la tineri, iar cauzele pot fi diverse.

Mai mult, sforăitul este o problemă de sănătate foarte des întâlnită care afectează 40% dintre bărbații adulți și 24% dintre femeile adulte. Toată lumea știe că sforăitul e zgomotul care se aude atunci când aerul trece prin țesuturile din gât, în timp ce dormim. În cazul anumitor persoane sforăitul se manifestă doar temporar din cauza oboselii sau a unei viroze respiratorii, însă pentru alte persoane este o condiție cronică și acest lucru necesită găsirea unor soluții pentru combaterea sa sau ameliorarea situației.

La ce probleme de sănătate poate duce sforăitul

Sforăitul nu ar trebui privit ca un factor lipsit de gravitate în condițiile în care a fost asociat cu un risc mărit de hipertensiune, aritmie cardiacă și chiar deces. Sforăitul cronic poate aduce și complicații și riscuri pentru organism cum ar fi starea de sufocare și blocarea căilor respiratorii din cauza pauzelor de respirație, lucru care poate duce la o mulțime de probleme, inclusiv imposibilitatea de a transporta oxigenul la creier.

O altă problemă generată de sforăit constă în tulburările severe ale somnului, lucru care duce la stări de oboseală și iritabilitate și imposibilitatea de a face lucruri la capacitate maximă din cauza oboselii.

Creșterea tensiunii arteriale este și ea o consecință a obstrucționarii căilor respiratorii. Tensiunea arterială ridicată crește riscul bolilor vasculare și riscul unui infarct.

O situație delicată poate apărea chiar și în cadrul unei relații din cauza sforăitului. Zgomotul puternic poate afecta inclusiv odihna partenerului de viață.

Nu în ultimul rând, cea mai frecventă problemă este imposibilitatea de a ne concentra cum trebuie la activitățile zilnice la serviciu, dar și în viața de familie, din cauza odihnei precare.

Cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a ameliora sforăitul

Există câteva lucruri simple pe care le putem face atunci când încercăm să îmbunătățim calitatea somnului, lucruri care depind de fiecare dintre noi. În primul rând, reglarea greutății corporale poate conta și ea în cazul în care există un surplus de kilograme. O altă idee foarte simplă care ajută la ameliorarea acestei afecțiuni este evitarea consumului de alcool înainte de ora de culcare.

În ziua de astăzi există o serie de produse ce pot fi folosite pentru decongestionare și care oferă suport sănătății sinusurilor. Nu în ultimul rând, trebuie acordată mai multă atenție pentru evitarea pozițiilor de dormit care favorizează sforăitul, așa cum este dormitul pe spate.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.