Sfințirea Catedralei Neamului din această duminică este complet ilegală

catedrala mântuirii neamului
Foto: captură recorder.ro

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) nu a dat aviz pentru inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului deoarece construcția nu este terminată, fiind practic un șantier. Astfel, acțiunea Bisericii Ortodoxe de a strânge aici 30.000 de credincioși duminică, 25 noiembrie, este complet ilegală, relatează recorder.ro.

ISU a confirmat pentru Recorder că nu a dat aviz deoarece există o lege care interzice desfășurarea oricăror evenimente publice pe un șantier deschis.

Siguranța oamenilor care vor participa duminică la slujba de sfințire a noii catedrale este așadar pusă în pericol deoarece mulți dintre ei vor sta pe platforma din fața lăcașului de cult, printre macarale, betoane, fier și alte materiale de construcție.

„Este ilegală punerea în funcțiune a unei clădiri aflată în stadiu de execuţie, la care nu s-a făcut recepţia şi pentru care nu a fost obţinută autorizaţia de incendiu, potrivit legii 307/2006“, a declarat pentru sursa citată Daniel Vasile, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Desfăşurarea evenimentului în interiorul șantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului, a mai explicat acesta.

„Patriarhia ignoră cu bună ştiinţă aceste reglementări, fără să-și pună problema siguranței zecilor de mii de oameni. O face de dragul Centenarului! Biserica și-a fixat ca obiectiv inaugurarea cu orice preț a construcției în anul în care România împlinește 100 de ani”, mai scriu jurnaliștii de la Recorder.

Ei au cerut explicații Patriarhiei, însă purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu i-a acuzat că sabotează memoria eroilor români: „Nu vă mai obosiți…! Încercați doar să fiți onești și să nu mai sabotați memoria eroilor români de care ar trebui să vă pese“.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.