Sfaturile lui Raed Arafat. Ce facem când mergem la restaurant

FOTO: rawpixel/Pixabay.com
FOTO: rawpixel/Pixabay.com

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre prin care se vor redeschide, începând cu 1 septembrie, restaurantele și cafenelele în interiorul clădirilor, inclusiv în hoteluri. Potrivit hotărârii, restaurantele și cafenelele se deschid în interiorul clădirilor „în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori”.

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că trebuie respectate niște reguli, pentru că există riscuri.

„Noi am avut discuții cu reprezentanții HoReCa. Interesul lor nu e numai să nu se infecteze vreunul dintre clienți. În primul rând este să nu se infecteze personalul lor, pentru că altfel închide restaurantul sau închide activitatea.

Interesul lor e clar să se respecte regulile. Aici și clienții trebuie să respecte regulile, iar clientului care nu respectă regula trebuie să i se ceară să plece.

Cei care gestionează un restaurant sau un spațiu unde se servește masa, când văd că cineva nu respectă regulile nu trebuie să spună „nu am ce să fac” (…)

Cei care merg la restaurant trebuie să știe că este o limită – trebuie să vadă că nu este ocupată toată capacitatea. O să vedem cât stabilește Ministerul Sănătății, dar va fi în jur de 50% cel mai probabil. Deci capacitatea restaurantului nu poate fi ocupată la maxim.

Dacă vezi toate mesele pline, una lângă cealaltă, înseamnă că nu se respectă regulile. Dar nu cred că cineva va face acest lucru și cred că se va respecta această măsură. Poate se păstrează mesele, dar va fi scris pe unele „nu se stă la această masă”, spus Raed Arafat, la Digi24.

Raed Arafat a mai spus că toți cei care merg la restaurant să se uite dacă ospătarii poartă mască, în condițiile în care ei vor mâncă și nu o vor purta.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.