Sfaturi utile celor care vor să-și schimbe jobul anul acesta

Foto: Shutterstock

Este deja un clișeu, dar începerea noului an cu ambiții mari și cu forțe proaspete se confundă tot mai des în ultima vreme cu alcătuirea unei liste de rezoluții. Dacă te numeri printre persoanele care își doresc ceva nou în primul rând pe plan profesional, te afli într-unul dintre cele mai bune momente pentru a-ți materializa planurile. Nu ai încă un plan? În acest caz, ai putea lua în seamă sfaturile de mai jos. 

Nu renunța la actualul job înainte de a găsi unul nou

În ciuda faptului că te-ai plictisit de locul de muncă, de colegii din birou și poate chiar de sarcinile de serviciu care îți revin în fiecare zi, ar trebui să cântărești cu grijă decizia pe care te pregătești să o iei. Mai bine ar fi să te întrebi dacă ai rezervele financiare necesare pentru a trece cu bine de o eventuală perioadă fără activitate și fără niciun venit financiar. Ia în calcul și riscul de a găsi un job nou după atât de mult timp încât să îți pierzi o parte din abilități și chiar să te ia prin surprindere tehnologiile noi. 

Cunoaște legislația din domeniu

Orice angajat ar trebui să aibă interesul de a cunoaște legislația muncii, în primul rând pentru el însuși, pentru a se putea apăra în fața eventualelor abuzuri. O cerere de demisie nu este o simplă notificare de care angajatorul trebuie să ia cunoștință, iar acest demers vine deopotrivă cu drepturi și cu îndatoriri. Demisia cu preaviz îți amână plecarea din companie cu cel puțin 20 de zile lucrătoare, așa că acesta este intervalul de timp pe care trebuie să-l iei în considerare în căutarea noului job. Nu uita că până în ultima zi a preavizului îndatoririle tale sunt aceleași, iar eforturile pe care le așteaptă angajatorul din partea ta trebuie menținute la nivelul obișnuit. 

Evaluează-ți obiectiv competențele

Un job nou poate veni la pachet cu responsabilități pe măsură. Poate că echipa căreia i te vei alătura va avea așteptări ce nu vor corespunde cu felul tău de a lucra. Poate că nivelul de competențe lingvistice care ți se va solicita va fi mult peste cel la care poți performa în prezent. O altă probabilitate este aceea ca surplusul salarial pe care contezi să fie condiționat de un volum de lucru mult mai mare. Asupra tuturor acestor lucruri trebuie să te lămurești înainte de a face pasul către o nouă companie. 

Asigură-te că știi să negociezi

Cu siguranță, te vezi deja pe scaunul intervievatului. În cazul în care nu ai mai experimentat de mult această calitate, trebuie să recapitulezi lista de avantaje pe care ai vrea să le adaugi la salariul tău, majorat și el față de cel actual. Puțini sunt angajatorii care nu întregesc oferta salarială cu beneficii cât mai variate, de la oferirea unui prânz la birou, până la workshop-uri și decontarea transportului. 

Fă-ți un plan de evoluție pe mai departe

Schimbarea jobului este o acțiune cu efecte pe termen scurt și mediu. Ideal ar fi să marchezi în cariera ta nu doar o schimbare de peisaj, ci o evoluție clară. Momentul în care vei avansa de pe un post de entry level poate fi mai aproape decât crezi, dacă vei avea deschiderea să îți asumi noi provocări. Asemenea oportunități nu apar din senin, ci doar după ce pui pe foaie niște borne kilometrice ale carierei tale, în funcție de planurile personale și de aspirațiile profesionale. 

 

Tu știi cel mai bine ce te împlinește cu adevărat, așa că următorul pas în cariera ta depinde doar de cât de mult meriți să evoluezi. Cu sfaturile de mai sus, ai acces la câteva ponturi ce se pot dovedi mai mult decât utile. 

 

Credit foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.