Sfaturi pentru decorarea casei cu perne decorative

Pe lângă faptul că sunt moi și ne oferă o odihnă confortabilă pentru cap sau spate, pernele sunt o resursă decorativă excelentă. De fapt, este suficient să ne uităm la modul în care o canapea sau un dormitor se pot schimba radical în funcție de pernele alese. Să știi cum să combini diferite nuanțe, modele și stiluri nu este o sarcină ușoară, deoarece rezultatul final poate fi un succes sau un dezastru.

Decorarea cu perne aduce viață și culoare oricărei încăperi și are avantajul de a vă permite să o actualizați ori de câte ori aveți chef, fără a fi nevoie de investiții mari. Dar transformarea ambianței unei camere nu este întotdeauna ușoară. De exemplu, poate că v-ați întrebat câte perne decorative ar trebui să puneți pe canapea sau cum să combinați culorile și formele pentru a obține un echilibru perfect.

Pentru a merge la sigur, cel mai bine este să urmați o serie de sfaturi pentru decorarea cu perne care să vă asigure un rezultat final bun, indiferent de modă și tendințe.

1. Analizați stilul decorativ al camerei și alege pernele în concordanță cu acesta. De exemplu, imprimeurile cu dungi tind să fie mai formale și potrivite pentru decoruri clasice sau atemporale, în timp ce imprimeurile florale sunt mai potrivite pentru decoruri rustice și romantice.

2. Mărimea contează. Puteți să vă jucați cu diferite forme și dimensiuni pentru a crea un efect și mai decorativ, dar păstrând întotdeauna proporțiile cu locul în care vor fi amplasate. Nu puneți perne mari pe o canapea mică dacă nu vreți să ajungeți să stați pe podea sau nu umpleți un pat imens cu perne mici pe care nu știți unde să le puneți când vreți să vă întindeți pe el.

3. Alegeți o culoare care se repetă în toate. Puteți alege o culoare care se află în aceeași gamă cromatică cu restul mobilierului și țesăturilor din cameră – pătură, cuverturi, draperii –  sau una care contrastează complet, astfel încât să puteți combina armonios diferite tipuri de imprimeuri. Același sfat vă va ajuta și la actualizarea decorului, pentru că atunci când vă săturați de acea culoare, puteți alege o alta.

4. Căutați confortul. Pare evident, dar uneori nu ne gândim la asta atunci când cumpărăm o pernă care ne atrage atenția datorită ornamentelor pe care le poartă și care pot ajunge să se înfigă în spatele nostru.

5. De câte perne decorative avem nevoie? De multe ori ne întrebăm care este numărul perfect de perne. Întotdeauna ar trebui să puneți o pernă în plus față de numărul de locuri pe care le aveți.  De exemplu, dacă aveți o canapea cu 4 locuri, ar trebui să puneți 5 perne. Dacă aveți fotolii, este recomandabil să plasați maximum 2 perne.

În cazul dormitoarelor, există, de asemenea, o formulă care funcționează. Este vorba de regula 3-2-1 sau 2-2-1, care constă în plasarea a 2 sau 3 perne mai mari ca spătar și a altora mai mici în față, pe pătură sau cuvertura.

6. Încercați să amestecați diferite forme și texturi. Una dintre cele mai frecvente greșeli atunci când încercăm să combinăm pernele este să le cumpărăm pe toate în aceeași formă și dimensiune, de obicei pătrată. Cu toate acestea, pernele cu forme diferite: pătrate, dreptunghiulare și chiar rotunde, pot fi combinate împreună și pot crea combinații atractive care vor face ca canapeaua sau patul să arate mult mai puțin înghesuit.

Pe canapea puteți opta pentru perne decorative mari pentru părțile laterale, pe care se pot sprijini perne mai mici. În zona centrală puteți chiar să plasați o pernă mai îngustă și mai alungită, care, pe lângă faptul că este frumoasă, va strânge și zona spatelui atunci când vă așezați, făcând-o mai confortabilă.

Pe pat, vă puteți juca cu pernele potrivite două câte două pentru a obține un efect geometric foarte atractiv peste pătură. Diminuarea dimensiunilor, plasarea celei mai mari direct pe pernă și a celei mai mici în partea îndepărtată, pe pătură sau cuvertura pat, ajută, de asemenea, la crearea unei estetici foarte atractive.

7. Dacă nu le găsești… DIY! Uneori găsim o pernă cu imprimeul sau culoarea pe care o dorim, dar nu se potrivește dimensiunii pe care o dorim sau invers, alteori ne place motivul sau imprimeul pernei, dar culoarea nu este cea potrivită. Confecționarea unei perne sau personalizarea lor este foarte ușoară, faceți pasul cel mare și confecționați-vă propriile huse de perne și veți vedea cât de ușor este să renovați o cameră într-un mod simplu și economic.

Sursa foto: pexels.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: