Sfaturi pentru curățenia de primăvară: cum faci totul mai rapid și mai bine

Foto: Shutterstock

Curățenia de primăvară este o preocupare comună în preajma sărbătorilor pascale. Indiferent dacă le petreci acasă, alături de familie sau într-o vacanță în doi sau cu prietenii și vrei să găsești casa curată atunci când te întorci, cu siguranță acest ritual se află și pe lista priorităților tale.

Singura problemă este că ai vrea să scapi cât mai repede: să faci geamurile să strălucească fără să faci febră musculară la mâini, să elimini tot praful fără să te obosești prea tare, și, în principiu, să îți faci locuința să arate perfect, fără să renunți la prea mult din timpul tău liber. Iată câteva sfaturi care îți vor fi de folos pentru a fi mai eficient din toate punctele de vedere atunci când începi curățenia de primăvară:

Fă-ți un plan și ține-te de el

Deși poate părea ciudată ideea de strategie pentru o asemenea activitate, îți va prinde bine. Gândește-te la locurile și lucrurile pe care nu le iei în calcul atunci când faci curățenia săptămânală și începe cu ele. Spălarea geamurilor, reorganizarea dulapurilor și ștergerea prafului în locurile greu accesibile sunt doar câteva dintre acestea. Stabilește o ordine în care te vei ocupa de toate astea, și, dacă este posibil, estimează timpul necesar pentru a le realiza. Astfel, planul tău va fi complet și vei avea la ce să te raportezi pentru a nu ignora nimic și pentru a aloca suficient, dar nu mai mult timp fiecărei activități.

Scapă de lucrurile inutile

Printre cele mai bune sfaturi pentru curățenie de primăvară rapid se numără, fără îndoială, acesta. Îți va fi mult mai ușor să îți ordonezi lucrurile, să le speli sau să le ștergi de praf atunci când sunt mai puține. Așadar, scapă de obiectele pe care nu le mai folosești și munca ta se va înjumătăți. Dulapul, biroul și sertarele sunt primele pe care trebuie să le ai în vedere când faci asta, dar nu ignora nici debaralele sau balconul, dacă le folosești pentru depozitare.

Curăță de sus în jos și folosește uneltele potrivite

Pentru că deasupra dulapurilor se așterne o cantitate considerabilă de praf, iar colțurile tavanului pot ascunde pânze de păianjeni cât pentru o rochie de bal, ar fi ideal să începi cu curățarea lor înainte de a aspira și șterge podelele. Pentru că gravitația funcționează și la curățenia de primăvară. Folosește un aspirator cu filtru HEPA atunci când faci asta, pentru a elimina cu succes praful și impuritățile. Dacă vrei ca aerul să se mențină curat și ulterior curățeniei, investește într-un purificator de aer, îți va schimba viața.

Folosește tehnici și produse ecologice

Nu doar că îți vei aduce aportul la salvarea planetei, dar în acest fel vei evita și expunerea la toxine nocive. În magazinele de specialitate poți găsi aparate cu abur destinate tapițeriilor, dar și variante mai mici, pe care le poți folosi pentru a curăța, de exemplu, cuptorul sau alte electrocasnice mici. Mai mult, poți prepara acasă diferite soluții de curățare folosind ingrediente la îndemână, cum ar fi sarea, oțetul alb, zeama de lămâie sau bicarbonatul de sodiu alimentar.

Profită de ocazie pentru a redecora

Nu trebuie să renovezi întreaga locuință pentru a-i conferi un aer proaspăt și un aspect nou. E suficient să scapi de lucrurile inutile, acest lucru incluzând și corpurile de mobilier pe care nu le mai folosești sau decorațiunile care nu îți mai plac. De altfel, poți face mici schimbări inversând locul anumitor piese de mobilier și rearanjându-le. O cuvertură nouă de pat, câteva perne decorative și un set de lumânări sunt investiții mici care pot face diferența. Trebuie doar să dai frâu liber imaginației și să regândești întregul decor, fără a înlocui neapărat obiecte costisitoare cum ar fi canapeaua sau fotoliile.

Curățenia de primăvară poate fi o activitate destul de amuzantă și creativă, dacă vrei asta. Nu trebuie să o privești ca pe o corvoadă, mai ales că o poți termina destul de rapid dacă te organizezi corespunzător. În plus, poți folosi această ocazie pentru a schimba decorul și pentru a-ți face locuința mai frumoasă și mai aerisită.

Sursă foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.