Sfaturi pentru alegerea unei turbine dentare pentru cabinetul stomatologic

O turbină dentară trebuie să fie în primul rând durabila și eficientă, iar abia apoi proprietarii de clinici pot analiza prețul acestui dispozitiv esențial într-o clinică stomatologică.

O turbină dentară este un instrument rotativ antrenat prin eliberarea aerului comprimat. Viteza variază între 100.000 și 500.000 de rotații pe minut. Turbinele sunt folosite pentru a îndepărta țesut dentar dur, cum ar fi smalțul sau materialul protetic.

Turbina este compusă dintr-un ax, un mandrin, un rotor, un rulment frontal, un rulment în partea din spate, garnituri, șaibe și un slinger (dispozitiv asociat rulmentului din față, care îl protejează pe acesta de praf).

Primul sfat este alegerea unor turbine cu o prindere cât mai fermă, dar și plăcută în același timp. Cu cât tratamentul unui pacient e mai lung, mâna medicului care poartă mănuși de protecție poate obosi și există riscul de a aluneca. Alegerea unei turbine ergonomice reduce acest risc.

Apoi, un alt aspect important e dimensiunea capului turbinei. Cu cât acesta e mai mic, cu atât câmpul vizual al dentistului e mai mare. În plus, în stomatologia pediatrică, este aproape obligatoriu ca în cabinet să aveți o turbină cu cap mic (o mini-turbină).

Puterea și cuplul turbinei

Pe lista de avantaje ale unei turbine bune este și cuplul de care este capabil respectivul instrument. Astfel, cu cât cuplul este mai mare, cu atât este mai mare capacitatea de a continua rotirea în timpul unei lucrări. Așadar, pe lângă puterea turbinei, interesați-vă și de cuplu.

Turbinele pot veni și cu lumină incorporată, pentru a facilita vizibilitatea zonei de lucru. Se folosește lumină LED, deoarece e și puternică și durabilă, dar și oferă o vedere realistă, fără umbre, a zonei vizate.

Un factor deloc de neglijat este zgomotul produs de aparat. E un sunet neplăcut și dăunător atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Apoi, ar fi de analizat materialul turbinei, materiale ca aluminiul, cromul sau titanul fiind foarte folosite. Titanul pare o alegere optimă, fiind atât dur, cât și rezistent.

Majoritatea specialiștilor în domeniu recomandă ca turbinele să aibă și sisteme anti-reflux și anti-retur. Primul dintre acestea are rolul aspirării salivei contaminate a pacientului, iar al doilea reduce contaminarea și infecțiile încrucișate.