Sfaturi pentru a vă îmbrăca adecvat în zilele friguroase de iarnă

Cum ar trebui să ne îmbrăcăm iarna? Care sunt articolele de bază pentru a ne proteja de frig? Ce înseamnă să ne îmbrăcăm în straturi? Ce materiale sunt cele mai bune pentru a reține căldura corpului, în afară de geci iarnă bărbați și femei?

Sfaturi și indicații pentru a ne îmbrăca adecvat iarna

Secvența de mai sus este doar o parte din multele întrebări pe care ni le punem atunci când ne confruntăm cu frigul iernii. Prin urmare, vom răspunde la acestea mai jos.

În Europa, unde iarna se caracterizează prin temperaturi foarte scăzute și, uneori, ninsori prelungite, îmbrăcămintea adecvată este esențială pentru a rămâne sănătoși și pentru a duce la bun sfârșit rutina vieții de zi cu zi. Chiar dacă în acest an a fost o excepție, iernile sunt în general mult mai friguroase mai ales în zonele cu climă temperată, cum e România.

Traiul în timpul iernii

Bineînțeles că putem ieși iarna! Și este recomandabil să facem acest lucru. Tot ce trebuie să facem este să ne protejăm de frig cu îmbrăcăminte adecvată. Activitățile de recreere în aer liber pot fi deosebit de plăcute: practicarea unui sport, plimbarea prin oraș, cumpărăturile sau pur și simplu să ne bucurăm de aerul curat.

Purtați straturi pe timp de iarnă

Sfatul de aur pentru a ieși în oraș la căldură și funcționalitate iarna este să vă suprapuneți hainele. Această tehnică controlează frigul și umezeala și reține căldura corpului.

În general, se recomandă trei straturi, în funcție de sarcina de îndeplinit și de temperatura exterioară. Dacă se poartă prea puține articole, corpul se răcește imediat. Dacă se poartă prea multe articole, transpiri atât de mult încât hainele tale devin umede și poți răci.

Aceeași procedură se aplică și în cazul copiilor, care, de obicei, nu știu cum să facă față senzației de frig și nu exprimă spontan dacă au nevoie de căldură. Prin urmare, este responsabilitatea adulților să monitorizeze frecvent căldura corporală a copiilor lor și umiditatea hainelor și să ajusteze straturile în mod corespunzător.

Este recomandabil să se suprapună hainele în următoarea ordine:

Primul strat: se potrivește aproape de corp, imitând o a doua piele, și constă într-un tricou cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Funcția sa este de a absorbi umiditatea și de a menține pielea uscată și caldă.

Fibrele naturale (ex: lână) sunt ideale. Fibrele sintetice, cum ar fi poliesterul sau anumite tipuri de membrane din plastic de înaltă tehnologie sunt, de asemenea, ideale. Bumbacul nu este recomandat, deoarece devine umed și răcește pielea.

Al doilea strat: reține căldura corpului, izolând umezeala pe care o absoarbe din primul strat și trimițând-o în stratul exterior.

Îmbrăcămintea se poartă puțin mai lejeră decât cea din primul strat, trebuie să aibă calități de protecție împotriva vântului, iar la fabricarea ei se recomandă cu precădere fibrele sintetice, printre care se remarcă „Polar Fleece” sau „Polar Wool”.

Al treilea strat: stratul cel mai exterior, care acoperă, protejează și servește drept barieră împotriva vântului, ploii și zăpezii. Trebuie să fie rezistent la apă. Gecile trebuie să fie largi, astfel încât să nu exercite presiune asupra celor două straturi interioare. O geacă lungă bărbați sau femei este recomandată, dacă avem de ales geci iarnă bărbați sau femei.

Prin urmare, se recomandă o mărime mai mare decât de obicei la geaca lunga barbati sau femei. Paltoanele de iarnă pentru acest nivel sunt, de obicei, confecționate dintr-un amestec de materiale sintetice și naturale. De exemplu, geci iarnă bărbați sau femei din blană artificială cu umplutură de puf.

Într-adevăr, fibrele sintetice sunt mai ușoare în greutate. În plus, din motive ecologice, mulți oameni nu folosesc blănuri de animale, deși există încă unii care preferă acest material când vine vorba de geci iarna barbati sau femei.

Protejați-vă capul și membrele în timpul iernii

Îmbrăcămintea de iarnă este considerată incompletă fără articole pentru cap și membre. Este extrem de important să vă protejați capul de frig, vânt și umezeală cu o căciulă bună, care să vă acopere până la urechi.

Aceasta se poartă de obicei sub gluga impermeabilă pe care o au de obicei paltoanele de iarnă sau geci iarnă bărbați sau femei. Se pot adăuga căști de urechi, în funcție de gust și de nivelul de căldură dorit.

O eșarfă sau un fular este indispensabilă, deoarece împiedică frigul să se strecoare prin spațiul lăsat de paltoane la gât. Orice geacă lungă bărbați sau femei, oricât de bună, va lăsa spațiu la gât pe unde ar putea pătrunde frigul.

Tehnica stratificării poate fi adoptată și pentru membrele superioare și inferioare, dacă este cazul. Se sugerează ca mâinile să nu fie lăsate niciodată descoperite.

În acest scop, se aleg mănuși foarte subțiri, care sunt acoperite cu mănuși mai groase. Acestea din urmă sunt îndepărtate atunci când se utilizează un telefon mobil sau pentru orice altă activitate. Cu toate acestea, există, de asemenea, mănuși din fibre speciale pentru contactul tactil cu ecranele telefoanelor mobile.

Astfel, mănușile sunt lăsate pe mâini atunci când se manipulează un dispozitiv electronic. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de „mănuși de iarnă cu degete pentru ecran tactil”.

La picioare, sunt necesare două perechi de șosete: prima, subțire și strânsă, pentru a absorbi frigul, iar a doua, de preferință din lână, merinos sau alte fibre naturale sau sintetice, pentru a asigura izolarea termică.

Atenția acordată extremităților este o prioritate, deoarece senzația de frig începe adesea cu picioarele și mâinile prost învelite.