Sfatul unui medic: Nu vă mai salutați cu pumnul! OMS: Renunțați și la cel cu cotul!

FOTO: truthseeker08/Pixabay.com

FOTO: truthseeker08/Pixabay.com

Medicul Adrian Streinu-Cercel le recomandă oamenilor să nu se mai salute cu pumnul pentru că microbii de pe mâna partenerului ajung pe față.

Profesorul Streinu-Cercel spune că sunt într-o situație „critică” și recomandă să fie cât mai puține contacte între oamenii, „inclusiv din familie.

„Suntem într-o situație cât se poate de critică în țară, respectiv în plină pandemie cu SARS-CoV-2, care dă această boală nenorocită, COVID-19. Dorința mea cât se poate clară e să văd cât mai puțini pacienți. Ca atare, rugămintea mea este să vă feriți cât mai mult să vă contactați între dumneavoastră, inclusiv în familie. Există un risc mare în acest moment să vă infectați în familie”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel mai crede că salutul cu pumnul este „contraindicat” pentru că microbii de pe mâna partenerului de discuție ajung în palmă.

„Avem tendința să facem un gest simplu, să ne salutăm cu pumnul. După părerea mea, este contraindicat, pentru că în momentul în care faceți asta luați de pe mâna pertenerului microbii, iar următoarea mișcare este să îi puneți în palmă, în căușul palmei, iar de aici până la față nu mai e decât un pas. Sfatul meu direct este să schimbați modalitatea de salut. Puteți face așa (mâna dusă la în dreptul inimii – n.red.) sau pur și simplu puteți să dați din cap și obțineți același lucru”, a mai spus Streinu-Cercel.

În urmă cu o lună, profesorul Alexandru Rafila, membru al Organizației Mondiale a Sănătății, susținea că nici forma de salut cu cotul nu e sigură. Despre salutul cu pumnul strâns, Rafila spune că este similar cu strângerea mâinii și ar trebui să ne igienizăm pe mâini după, ”chiar dacă poate părea ofensator”.

Și directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis că nu recomandă salutul cu cotul. „Când salutați oamenii, cel mai bine este să evitați să vă atingeți cu coatele, deoarece acest lucru vă face să vă aflați la mai puțin de un metru distanță unul de celălalt. Mie îmi place să pun o mână pe inimă pentru a saluta persoanele în aceste zile”, a transmis directorul OMS, pe Twitter.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version