Sfat de la un brutar: Unde să nu ții pâinea niciodată

FOTO: SylwesterL/Pixabay.com

FOTO: SylwesterL/Pixabay.com

Unul dintre cei mai cunoscuți brutari americani, Randy George, dă câteva sfaturi cu privire la modul în care trebuie păstrată pâinea.

Prima regulă este să nu ții pâinea niciodată în frigider. „Frigiderele sunt medii uscate”, explică George. Deoarece umiditatea inerentă a pâinii este o parte din ceea ce o face atât de delicioasă, punerea pâinii în orice mediu uscat va accelera procesul de îmbătrânire (și de învechire). Dacă vrei ca pâinea ta să dureze cât mai mult timp și să nu se usuce, nu o depozita absolut deloc în frigider.

Dacă vrei să savurezi pâinea în câteva zile (pentru pâini cu crustă tare, de tip brutărie) sau într-o săptămână (pentru pâinea ambalată în pungă), e indicat să o ții pe blatul de lucru. George ne sfătuiește că pâinile cu crustă ar trebui să rămână departe de pungile de plastic, pentru că acestea vor îmbiba crusta imediat, alterând exact ceea ce apreciem la ele.

După ce o tai, poți să o reintroduci în punga de hârtie originală, cu capătul băgat dedesubt, sau să folosești trucul preferat de George: să pui partea tăiată a pâinii pe blatul de lucru sau pe o planșetă de tăiat, cu capătul de jos în aer. Astfel, partea expusă va fi protejată, iar pâinea va rămâne proaspătă mai mult timp.

Pentru pâinile moi, cum ar fi cele pentru sandvișuri, o pungă de plastic – fie cea originală, fie una cu fermoar – este ideală. Dar evită frigiderul! Aerul uscat poate pătrunde în continuare în plastic, uscând rapid pâinea.

Indiferent de tipul de pâine preferat, este posibil să observi că se învechește mai repede în lunile de iarnă. Din nou, aerul uscat este de vină, iar în afara folosirii unui umidificator non-stop, nu prea poți face multe.

Pentru gospodăriile care nu consumă rapid o pâine sau pentru călătoriile viitoare, George recomandă congelarea. Pur și simplu, bagă pâinea într-o pungă specială pentru congelator și stoarce cât mai mult aer poți. Apoi, pune-o la congelator și lasă timpul să-și facă treaba.

Poți congela și pâinile feliate, dar pot deveni puțin mai uscate la dezghețare. Dacă vrei să congelezi o pâine întreagă sau jumătate, pune-o direct în pungă, fără să o tai. Scoate-o din congelator cu o zi înainte să o consumi și las-o să se dezghețe complet pe blatul de lucru (fără pungă).

Pentru un gust cât mai aproape de cel proaspăt, George sugerează să pui pâinea în cuptor la 400 de grade, alături de o cratiță cu apă, timp de 10 minute. Aburul va da crustei un aspect proaspăt și va împrăștia un miros minunat în bucătărie.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version