Sf Parascheva. Zece lucruri pe care nu le știai despre Cuvioasa Parascheva

Sfânta Parascheva. Sute de mii de credincioși merg an de an la Iași (jurnalspiritual.eu)
Sfânta Parascheva. Sute de mii de credincioși merg an de an la Iași (jurnalspiritual.eu)

Sf Parascheva 14 octombrie 2019. Zeci de mii de români sunt în pelerinaj, la Iași, dar și la alte mănăstiri din țară, pentru a participa la slujba Sfintei Cuvioase Parascheva.

La Iași, sunt aproape o sută de mii de credincioși aproape de moaștele Sf Parascheva, care sunt depuse pe un baldachin în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași.

Sărbătoarea Sf Parascheva presupune numeroase slujbe și liturghii în prima parte a zilei și apoi se va citi Paraclisul Sfintei Cuvioasa Parascheva. Mai mult, la ora 18:30 este programat un concert dedicat Sfintei Cuvioase Parascheva, susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iași.

Cuvioasa Parascheva, cine a fost?

Biserica Ortodoxă o prăznuiește în fiecare an, în 14 octombrie, pe Cuvioasa Parascheva. Moaștele Sfintei se găsesc la Iași de peste trei secole, fiind aduse de domnitorul Vasile Lupu și depuse la Biserica Sfinții Trei Ierarhi, după ce a plătit toate datoriile către Constantinopol.

Sf Parascheva a trăit în urmă cu o mie de ani, aproape de Constantinopol, în sudul Traciei, la țărmul Mării Marmara. Crescută în datina creștină, Cuvioasa Parascheva a ales viața duhovnicească, părăsind Capitala și stabilindu-se la Heracleea, în Pont, apoi în Țara Sfântă.

Când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis să se întoarcă în locurile părintești. Ajunsă acasă, Parascheva moare și este îngropată. Apoi, mai mulți localnici au avut viziuni în urma cărora au deshumat-o și i-au depus rămășițele umane la biserica din Epivata.

Sf Parascheva. Moaștele făcătoare de minuni

Potrivit istoriei creștine, îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște. O biserică a fost zidită în locul în care s-a născut. A fost canonizată foarte repede, iar pelerinajul la moaștele acesteia a continuat la Epivata timp de două secole.

Moaștele făcătoare de minuni au fost mutate apoi, la Târnovo, unde au stat 160 de ani, fiind mutate la Constantinopol, devenit Istanbul, odată cu cucerirea orașului de către turci, iar apoi au ajuns în Moldova, la Iași.

Sf Parascheva este ocrotitoarea orașului Iași și este un simbol al creștinismului ortodox, al unității, este cea care iubește și adună oamenii.