Sezonul de toamnă – Ce pun oamenii harnici în cămară, în această perioadă

Sezonul de toamnă a început și cei mai gospodari își pregătesc cu grijă cămara pentru iarna următoare. Toamna vine întotdeauna cu fructe și legume din belșug, numai bune de preparat sub formă de zacuscă, dulceață, murături sau conserve. S-a dus vremea cu soare și căldură, s-au terminat și concediile, așa că e timpul de gătit.

Dacă v-ați apucat de pregătit cămara pentru sezonul de toamna și nu știți ce să mai pregătiți, va oferim noi o scurtă listă cu cele mai populare preparate pe care le pregătesc românii.

1 Sezonul de toamnă – Zacuscă

Pentru zacuscă nu aveți nevoie decât de legume pe care să le coaceți pe o plită pe ochiul aragazului, de un blender sau o mașină de tocat și multă răbdare, dar și ceva pricepere.

Cea mai populară zacuscă este probabil cea de fasole, dar și cea de vinete, însă există numeroase tipuri: de gogoșari sau ardei roșii copți cu ceapă, se pot adaugă roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei. Mai există și zacuscă de pește lipovenească, dar și zacuscă de păstrăv. Zacusca este specifică zonei balcanice.

2 Sezonul de toamnă – Dulceață

Dulceața, dar și gemul, se pregătesc și ele toamna pentru că atunci se găsesc fructe din abundență. Cele mai populare dulcețuri și gemuri sunt cele de prune, mere, pere sau caise.

Cu toate astea, multe gospodine prepară dulceață de vișine, de mure, de afine, zmeură sau chiar de ardei iute, lămâie sau piersici. Dulceața sau gemul poate fi un excelent desert pe timpul iernilor friguroase, atunci când fructele proaspete nu se mai găsesc.

3 Sezonul de toamnă – Murături

Murăturile sunt iarăși prezente cam în toate casele românilor. Toamna se găsesc din plin la prețuri foarte avantajoase varză, gogonele, morcovi, gogoșari, dar și fructe care pot fi puse la murat ca să reziste peste toamnă.

Există numeroase rețete de a pune murăturile, aproape că fiecare persoană știe alte trucuri pentru a pune la conservat legumele. Murăturile se pot pune atât la borcan, în cantități mai reduse, dar și la butoi pentru cei care au o familie mai numeroasă sau au spații mai mari de depozitare.

4 Sezonul de toamnă – Suc de roșii, bulion, roșii conservate

Nu în ultimul rând, va mai recomandăm să nu va lipsească din cămară suc de roșii sau bulion, atât de util la prepararea mâncărurilor, dar și atât de sănătos. Se folosește la sosuri, tocănițe, ciorbe sau chiar salate.

Roșiile sunt singurele alimente ale căror substanțe active devin mai puternice prin fierbere, decât în stare proaspătă. Un motiv în plus să preparați bulion pe care să-l folosiți la gătitul de mâncare sănătoasă.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.