Marea problemă a lui Sevil Shhaideh. De la „războiul sfânt” la „nimic nu se întâmplă în Siria”

sevil shhaideh akram shhaideh
Sevil Shhaideh și soțul său, Akram Shhaideh. Foto: ziuaconstanta.ro / RISE PROJECT via Facebook

Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru funcția de premier al României, este căsătorită cu agronomul de origine siriană Akram Shhaideh, care este un susținător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internațională de crime de război, relatează jurnaliștii de investigație de la Rise Project.

Pe conturile sale de socializare, Akram Shhaideh, care a obținut cetățenia română în anul 2015, transmite mesaje pro-Assad, folosește simbolurile loialității față de regimul de la Damasc și îi critică pe rebelii și pe liderii din Occident care susțin opoziția siriană.

De exemplu, Akram Shhaideih a apreciat și a distribuit postările paginii „Doar Dumnezeu, Siria și Bashar” (într-un astfel de articol se susținea că liderul Hezbollah, grupare considerată teroristă de UE și SUA, duce „războiul sfânt”).

El a distribuit și o fotografie în care lideri ai opoziției sirieni și reprezentanți ai statelor arabe care-i susțin sunt numiți „fii de cățea”.

În plus, sirianul în vârstă de 54 de ani folosește ca fotografie de profil într-o comunitate online un simbol al forțelor loiale lui Assad.

akram shhaideh facebook
Postarea prin care Akram Shhaideh a distribuit o fotografie care îi numește „fii de cățea” pe liderii care i se opun dictatorului Siria. Foto: RISE PROJECT (Facebook)

Mai mult, într-un video din anul 2012 făcut public de adevarul.ro, soțul lui Sevil Shhaideh declara în cadrul unei emisiuni de la un post TV sirian că „nimic nu se întâmplă în Siria”.

La acea dată, el povestea că îşi liniştea prietenii din România spunându-le că represaliile regimului de la Damasc împotriva civililor – relatate de presa internaţională – nu sunt adevărate, în ciuda faptului că războiul civil începuse de mai multe luni: „Primeam telefoane de la prieteni din România care mă întrebau: ce se întâmplă aici? Nimic nu se întâmplă. Pe alte canale ca BBC sau France 24, destul de populare, arătau că se întâmplă lucruri aici. Şi eu le spuneam prietenilor mei că, de fapt, nu asta e realitatea”.

Cine e Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru funcția de premier

Războiul civil din Siria a izbucnit în luna martie 2011, luând naștere din protestele de stradă din Primăvara Arabă, după ce președintele Bashar al-Assad a reprimat violent mișcările de stradă care îi cereau demisia.

În cei aproape 6 ani de război se estimează că au murit în jur de 440.000 de persoane, iar 4,8 milioane de oameni au devenit refugiați.

În ceea ce privește propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de premier al României, liderul PSD a declarat că nu va face o altă propunere și, dacă președintele Klaus Iohannis nu o va nominaliza pe Sevil Shhaideh, atunci social-democrații vor ataca decizia președintelui la Curtea Constituțională.

De asemenea, Liviu Dragnea a cerut public serviciilor secrete să precizeze dacă există vreo problema de securitate legată de soțul premierului Sevil Shhaideh.

Dragnea a mai spus că Akram Shhaideh este un cetățean român și că acesta a fost verificat de „toate instituțiile statului român”, care nu i-ar fi acordat cetățenie „dacă era o problemă”. „Nu există niciun fel de vulnerabilitate aici, nu există niciun risc”, a mai comentat Dragnea.

Klaus Iohannis a anunțat că va anunța numele premierului după Crăciun.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.