Service-urile auto aduc muncitori chinezi. Ce salarii le oferă

FOTO: HutchRock/Pixabay.com
FOTO: HutchRock/Pixabay.com

Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) anunță, printr-un comunicat de presă, că vor fi aduși muncitori din China pentru service-uri și spălătorii auto din România.

ASSAI a trimis deja o propunere de colaborare Ambasadei Chinei și pentru început va fi un proiect-pilot de colaborare în care vor fi incluși 80 de angajați chinezi, potrivit Hotnews.ro.

Reprezentanții asociației au anunțat și salariile care vor fi oferite. Astfel, pentru angajații din spălătorii se vor oferi între 250 și 300 de euro net pe lună, iar cei care vor lucra în service-uri vor primi între 500 și 800 de euro net pe lună. De asemenea, pe lângă salariu se vor oferi masă și cazare gratuite.

ASSAI mai precizează că industria de reparații auto din România se confruntă de mai bine de cinci ani cu un deficit de forță de muncă, în condițiile în care parcul auto este de peste 7,5 milioane de autovehicule, cu o vârstă medie de 14 ani.

În comunicatul asociației se mai spune că „angajații cu experiență au ajuns să șantajeze efectiv patronii de service-uri, profitând de lipsa de forță de muncă pregătită în acest domeniu și nu acceptă salarii sub 1.000 – 1.400 de euro net”.

De asemenea, mulți dintre mecanicii auto români cu experiență preferă să meargă să lucreze în țări precum Olanda, Anglia, Irlanda sau Italia.

ASSAI mai spune și că la această criză de forță de muncă mai contribuie și șomajul voluntar în rândul tinerilor, dar și lipsa școlilor profesionale. „În spațiul european, doar Italia depășește România din punct de vedere al șomajului voluntar în rândul tinerilor”, se mai arată în comunicatul ASSAI.

Aociația mai reclamă și faptul că se înființează ateliere de reparații auto clandestine, care generează evaziune fiscală și fac o concurență neloială.

FOTO: HutchRock/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.