Serena Williams a doborât recordul lui Stefi Graf. Primele declarații după victoria de la Australian Open

Sursă foto: Boss Tweed/Flickr/Wikimedia Commons

Serena Williams a câștigat sâmbătă, 28 ianuarie, turneul de mare șlem de la Melbourne după un dublu 6-4 împotriva surorii sale, Venus.

Este al șaptelea titlu câștigat de Serena la Antipozi. În vârstă de 35 de ani, Serena devine cea mai titrată jucătoare de tenis din era Open. Nemțoaica Stefi Graf a câștigat 22 de turnee de mare șlem.

Era Open a început în 1968, când sportul a devenit unul profesionist. Margaret Court a câștigat 24 de turnee majore, însă doar 13 dintre acestea au fost în era Open. Serena, care a arătat excelent la acest turneu, o poate întrece pe Court chiar în acest an, la următoarele 3 turnee de Mare Șlem.

Victoria de pe arena Rod Laver îi asigură americancei și redobândirea primului loc în clasamentul WTA, poziție pe care o pierduse în septembrie 2016, după 186 de săptămâni de dominație. Din septembrie până acum, numărul 1 mondial a fost nemțoaica Angelique Kerber.

Serena s-a impus în șapte dintre cele nouă finale de mare șlem împotriva surorii sale, Venus. Aceasta din urmă, în vârstă de 36 de ani, este la prima sa finala de mare șlem din ultimii șapte ani și jumătate.

Serena: Nu aș fi câștigat niciun turneu fără Venus

”A fost un moment greu. Vreau să mă folosesc de acest moment pentru a o felicita pe Venus, este o persoană uimitoare – este inspirația mea. Nu aveam cum să ajung la 23 de turnee câștigate fără ea – nu aș fi ajuns nici măcar la unul fără ea. Îți mulțumesc, Venus, pentru că m-ai inspirat să ajung la cel mai bun joc al meu și că m-ai inspirat să muncesc din greu”, a spus Williams, imediat după finală, citată de tennis.com.

Deși înfrântă de sora sa, Venus a reușit o miraculoasă reîntoarcere la performanță, după ce în 2011 era diagnosticată cu sindromul Sjogren. Anul trecut, ea a reușit însă o semifinală la Wimbledon și și-a recâștigat încrederea.

”A avut o revenire fantastică. Totuși, nu îmi place acest cuvânt, ”revenire”. Ea nu a plecat niciodată”, a completat Serena.

Venus: ”Știi doar că victoriile tale au fost întotdeauna și victoriile mele”

Finala în sine nu a fost una foarte plăcută, greșelile neforțate ale ambelor jucătoare fiind mult prea numeroase. Dintre cele 20 de gameuri disputate, au fost nu mai puțin de șase breakuri. Serena s-a arătat și extrem de nervoasă, distrugând o rachetă în gameul trei, gest pentru care a primit o avertizare.

”Este sora mea mai mică. Felicitări , Serena, pentru [turneul cu] numărul 23. A fost un moment minunat, știi doar că victoriile tale au fost întotdeauna și victoriile mele”, a spus Venus.

Odată cu acest meci, a fost stabilit și un record interesant. Niciodată în era Open nu s-a întâmplat ca în finala unui turneu de mare șlem vârsta totală a jucătoarelor de pe teren să ajungă la 71 de ani și 11 luni.

Urmează Nadal-Federer

Duminică, 29 ianuarie, este programată finala masculină de la Australian Open. Va fi un meci de poveste între două legende revenite când puțini le dădeau șanse, Rafael Nadal și Roger Federer. Meciul va fi transmis în direct de Eurosport 1.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.