Senatorii au votat anularea amenzilor date în timpul stării de urgență

Foto: Pixabay

Un proiect de lege inițiat de reprezentanți ai ALDE, PRO România și UDMR, prin care vor fi anulate amenzile acordate în perioada stării de urgență, a fost adoptat de Senat.

Inițiativa legislativă, care a trecut lejer de camera superioară a Parlamentului, cu 90 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” și 39 de abțineri, prevede și returnarea banilor celor care au plătit deja sancțiunile aplicate în perioada stării de urgență.

Mai mult, proiectul de lege anulează practic toate procesele-verbale de contravenție emise în baza articolului 28 din Ordonanța de urgență 1 din 1999.

Vor fi anulate toate amenzile mari cuprinse între 2.000 și 20.000 de lei, care au fost declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională în urmă cu câteva săptămâni.

De asemenea, persoanele care au fost sancționate, dar nu au plătit încă amenda, nu vor mai fi obligate să o facă.

Chiar și așa, proiectul de lege prevede că rămân valabile amenzile date pentru încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu și carantină, precum și cele aplicate pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie aprobat și de Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.

În perioada stării de urgență, polițiștii români au amendat peste 300.000 de persoane, iar cuantumul total al sancțiunilor a fost de peste 600 de milioane de lei.

”Nu erau bani pe care să îi luăm în considerare la buget. Şi, oricum, să ştiţi că nu au fost plătite foarte multe dintre ele”, spunea, în urmă cu câteva zile, și ministrul Finanțelor, Florin Câțu.