Senatorii au respins proiectul parteneriatului civil

șerban nicolae
Șerban Nicolae. Foto: Facebook

Proiectul inițiat de mai mulți parlamentari ai USR, PNL și UDMR cu privire la parteneriatul civil, care ar trebui să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să convieţuiască sub această formă, a fost respins de senatorii juriști, în frunte cu Șerban Nicolae.

Senatorul social-democrat crede că parteneriatul civil ”nu se jusitifică și soluția juridică nu rezolvă nimic”.

”Nu răspunde niciunei nevoi sociale, există cadru normativ suficient pentru persoanele care în cuplu, în grup, doresc să stabilească raporturi juridice de natură civilă în ceea ce priveşte succesiunea în caz de deces, statutul de aparţinător în cazuri medicale, exercitarea în comun a drepturilor şi obligaţiilor patrimoniale”, a explicat Şerban Nicolae, citat de Știrile Pro TV.

Inițiatorii proiectului sunt de altă părere.

“Această decizie a fost translatată în dreptul românesc de decizia Curţii Constituţionale 534, care clarifică faptul că o familie de acelaşi sex are dreptul la recunoaşterea şi protejarea dreptului la viaţă de familie la fel ca orice alt cuplu, iar această recunoaştere trebuie realizată fie pe cale legislativă, fie pe cale judecătorească”, a spus Romanița Iordache, copreședintele ACCEPT.

Conform proiectului, parteneriatul civil ar putea fi încheiat între parteneri care au împlinit 18 ani, cu cel puțin unul dintre ei fiind cetățean român sau cetățean străin sau apatrid cu reședința în România de cel puțin un an și niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau în alt parteneriat civil.

Parteneriatul civil se încheie în baza consimţământului personal şi liber exprimat al viitorilor parteneri, printr-o declaraţie încheiată în formă autentică, sub sancţiunea nulităţii absolute, în faţa unui notar public.

Partenerii sunt asimilaţi soţilor în relaţiile care au loc în justiţie, în orice materie, dar și în ceea ce privește probleme de asistență socială, asigurări de sănătate, accesul la servicii, taxe și impozite.