Senatorii au decis: Închisoarea se poate face și acasă

FOTO: senat.ro
FOTO: senat.ro

Senatul a votat modificările la Legea privind corectarea pedepselor și măsurilor privative de libertate, permițând aplicarea pedepsei la domiciliu pentru anumite categorii de condamnări.

Iată câteva dintre amendamentele votate de senatorii români:

– pedepsele de până la 18 luni se execută prin detenția la domiciliu. Excepţie o fac persoanele condamnate pentru anumite fapte comise cu violență. Prevederile se aplică și persoanelor condmnate care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru eliberarea condiționată din pedeapsa închisorii mai mare de 18 luni.

– persoanele care-şi executa pedeapsea la domiciliu vor avea posibilitatea eliberării condiţionate;

– judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenției la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată nu are raportate abateri disciplinare sau în cazul în care are o pedeapsă care nu depășește 5 ani;

Ce infractori nu pot face închisoare acasă

– regimul detenției la domiciliu se aplică și persoanelor care au primit pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori – în situaţia în care aceste persoane nu au fost decăzute din drepturile părintești înaintea pronunțării unei hotărâri de condamnare definitive;

– nu beneficiază de aceste prevederi persoanele care au săvârșit următoarele infracțiuni: contra siguranței statului, omor, vătămare corporală gravă, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, viol, act sexual cu un minor, agresiune sexuală, corupție sexuală, incest, tâlhărie, tortură, represiune nedreaptă, evadare, înlesnirea evadării, nerespectarea regimului materialelor nucleare, falsificarea de monede, falsificare de valori străine, trafic de persoane, trafic de minor, sclavie, pornografie infantilă, divulgarea informațiilor secrete de stat etc.

Senatorii au votat aceste amendamente cu toate că aproape toate au fost declarate neconstituționale încă din luna mai de către Curtea Constituțională.