Senatul a votat împotriva alegerii primarilor în două tururi

FOTO: Gov.ro
Parlamentul României. FOTO: Gov.ro

Senatul a respins miercuri, 16 octombrie, alegerea primarilor în două tururi de scrutin, cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”, anunță postul de televiziune Digi24.

Propunerea legislativă a fost susținută de USR, ALDE, Pro România și PMP, însă PSD și UDMR s-au opus deoarece există riscul să piardă mai multe primării, mai notează sursa citată.

Camera Deputaților este for decizional și urmează să dea și ea un vot pe această lege.

Potrivit proiectului, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor se organizează între primii doi clasați din turul întâi, dacă niciunul dintre candidați nu obține majoritatea de voturi (50% plus 1) în turul întâi. Turul doi se organizează la două săptămâni după primul tur de scrutin.

Alegerea primarilor în două tururi era o condiție impusă de USR pentru a susține noul Guvern condus de Ludovic Orban de la PNL.

Dan Barna, liderul USR, a anunțat anterior că are patru condiții pentru a susține Guvernul PNL:

– adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi, pe care o considera “esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local“

– votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice”, pentru care au semnat peste un milion de români

– consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României

– desființarea prin lege a recursului compensatoriu “care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.