Semnal de alarmă în mai multe spitale: „Nu ne așteptam la asta, e critic!”

spital
Foto: hioahelsefag / pixabay.com

Situația este critică în mai multe spitale care tratează bolnavi de coronavirus, anunță medicii. Încă o unitatea sanitară din Capitală a rămas fără locuri pentru pacienți infectați cu COVID-19. Potrivit Digi24, la Institutul „Marius Nasta” nu se mai fac internări.

„De azi nu mai avem niciun loc pentru pacienții Covid confirmați. Mai sunt două locuri la suspecți și câteva locuri pentru alte infecții, este un compartiment special, unde riscurile sunt duble, sunt pacienți care au și infecție cu Covid și cu tuberculoză asociată, este o formă dublă de infecție și contagiune.

Suntem într-o situație pe care nu am mai parcurs-o de când s-a deschis pavilionul Covid. Nu ne așteptam să se întâmple în perioada de relaxare.

Ne obligă să tragem un semnal de alarmă, să devenim cât se poate de responsabili!

Acest număr de cazuri în creștere cu ocuparea de locuri în spitale este un lucru critic, poate crea într-o uniate de timp riscul ocupării paturilor din ATI. Evoluția acestor pacienți nu poate fi prevăzută de nimeni, forme aparent ușoare de boală se pot transforma în situații critice

Din cei 49 pacienți nu sunt pacienți la ATI, opt asimptomatici, nu sunt forte severe, dar ne putem aștepta ca evoluția să meargă către forme severe.

Niciodată nu am ajuns la capacitatea maximă, de 7 – 10 zile numărul a crescut treptat. Suntem în imposibilitatea de a mai răspunde posibilitatea de internare pentru Covid”, a declarat Beatrice Mahler.

Încă de joi, Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală a anunțat că funcționează la capacitate maximă, toate paturile sunt ocupate și nu se mai fac internări. Este vorba despre 640 de locuri ocupate.

Managerul Spitalului „Sf Parascheva” din Iași, Carmen Dorobăț, a declarat că mai sunt libere doar 8 paturi pentru pacienții cu coronavirus.

„La Iași, semnalul de alarmă l-am tras după ce într-o gardă de weekend am avut 20 de internări. A fost o premieră, așa ceva nu s-a întâmplat nici în perioada stării de urgență.

Vorbim de o gardă de 24 de ore, mi-am dat seama că lucrurile vor deveni mai zgomotoase de la o zi la alta.

Așa a fost pe tot parcursul săptămânii. Am calculat gardă cu gardă numărul de locuri libere și ce se poate întâmpla de la o zi la alta. Dacă se continuă acest trend crescut în platou vom avea probleme cu locurile. Cetățenii să înțeleagă importanța purtării măștilor și păstrarea distanței sociale.

În loc să ne relaxăm, să ne bucurăm de sezonul cald și să avem o viață economică normală, trebuie să ne gândim ce vom face dacă nu vom mai avea locuri.

Negativarea se produce greu, am avut o pacientă la care s-a produs negativarea după 52 de zile de la internare.

Toată populația trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea grijă, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional”, a povestit Carmen Dorobăț pentru Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.