Șeful OMS: Avem primul tratament care reduce mortalitatea pacienților cu COVID-19

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a salutat rezultatele pozitive obținute în urma unui test clinic, care au demonstrat faptul că un steroid ieftin și foarte des folosit, dexametazona, poate salva viețile pacienților cu COVID-19 în stare gravă.

„Acesta este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienților cu Covid-19 ce au nevoie de oxigen și ajutorul ventilatoarelor. (…) Acestea sunt vești foarte bune și felicit guvernul britanic, Universitatea Oxford și spitalele și pacienții din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire științifică salvatoare de vieți”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Cercetătorii au transmis rezultatele inițiale ale testului către Organizația Mondială a Sănătății și urmează să fie studiate în zilele următoare, potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dexametazona este un medicament pe bază de corticosteroizi și este utilizat în tratamentul multor afecțiuni, incluzând probleme reumatice, o serie de afecțiuni ale pielii, alergii severe, dar și boli respiratorii cum ar fi astm sau tuberculoză.

Potrivit BBC, cercetătorii de la Oxford au descoperit în urma studiului că acest medicament reduce cu o treime rata mortalității la pacienții infectați cu coronavirus care dezvoltă forme grave ale bolii.

Echipa care a condus studiul clinic numit „Recovery” sugerează introducerea medicamentului drept tratament standard în spitalele care tratează bolnavii de coronavirus.

”Studiul arată că dacă pacienții cu Covid – 19 care sunt ventilați mecanic primesc Dexametazona, un medicament cu un cost extrem de scăzut, vor avea șanse majore să fie salvați”, a declarat Martin Landray, de la Universitatea Oxford.

Studiul clinic realizat de o echipă de la Oxford University a furnizat medicamentul unui grup de circa 2.000 de pacienți spitalizați și a comparat rezultatele cu un grup martor de 4.000 de pacienți care nu au primit acest tratament. Costul zilnic al tratamentului este de 5,4 lire sterline.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.