Șeful Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor, suspectat că și-a falsificat diploma de Bacalaureat

Foto: Pixabay

Laurențiu Baranga, șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, a fost călcat astăzi de polițiștii de la Direcția de Investigare a Criminalității Economice.

Anchetatorii, coordonați de procurorii Parchetului General, i-au percheziționat locuința lui Baranga din Râmnicu Vâlcea. Oficialul ar fi folosit o diplomă de Bacalaureat falsă pentru a-și continua studiile și a folosit actele pentru angajare.

”La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea”, au comunicat polițiștii.

Laurențiu Baranga, care a ”obținut” diploma falsă de Bacalaureat la 32 de ani, este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.

Laurențiu Baranga este doctor al Uniersității Valahia din Târgoviște și a urmat cursurile Colegiului Național de APărare și ale Colegiului Național de Afaceri Interne.

El a fost numit în funcția de la ONPCSB în urmă cu o lună, de către premierul Ludovic Orban, și a demisionat astăzi.

În ultimii 11 ani, Laurențiu Baranga a fost director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).

”Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente.

Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcție importantă în cadrul unei instituții publice, activează în cadrul unor instituții de învățământ superior, iar în prezent deține o funcție publică de rang înalt.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizațiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcție de întregul material probator ce se va administra în cauză”, au mai transmis polițiștii, într-un comunicat.