Șefii Jandarmeriei, puși sub acuzare în dosarul protestelor din 10 august

Sebastian Cucoș. Foto: Captură Youtube

Coloneii Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, conducătorii Jandarmeriei Române, au fost citați pentru vineri la Parchetul General în calitate de suspecți în cazul protestelor din 10 august, din Piața Victoriei.

Cei doi sunt cercetați pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

În 10 august, Sebastian Cucoş este șeful Jandarmeriei, iar Ionuț Sindile – adjunctul său. Ambii au participat activ la evenimentele din 10 august, când protestul din Piața Victoriei – în mare parte pașnic – s-a încheiat cu intervenția în forță a jandarmilor.

În acest moment, Sindile este șeful interimar al Jandarmeriei, iar Cucoș este adjunct.

Cucoș a fost unul dintre principalii actori ai Jandarmeriei în seara de 10 august, dar și după, devenind faimos pentru o declarație de presă halucinantă, în care s-a lăudat cu diplomele și icoanele sale, a strâns tricolorul în pumn și a spus că jandarmii care au bătut oameni nevinovați în Piața Victoriei sunt aceiași care au intervenit la inundații sau în alte momente de criză.

După ce peste 700 de persoane au depus plângere la Parchet împotriva jandarmilor, procurorii au audiat principalii factori de decizie din acea seară, însă Sindile și Cucoș sunt primii care primesc calitatea de suspect.