Șef de companie aeriană: Pasagerilor li se va cere să fie vaccinați pentru a putea zbura

avion pasageri
Foto: Free-Photos / pixabay.com

Alan Joyce, șeful companiei Qantas, care este linia aeriană națională a Australiei, a declarat într-un interviu pentru BBC că guvernele vor insista ca pasagerii zborurilor internaționale să fie vaccinați.

Vaccinurile împotriva coronavirusului sunt văzute ca fiind cruciale pentru această industrie puternic lovită de pandemie: în 2020, numărul pasagerilor la nivel mondial a scăzut cu 75,6%.

În interviu, Alan Joyce a afirmat că în cadrul multor guverne se discută despre vaccinare ca despre o „condiție de intrare”. Chiar dacă nu ar exista astfel de discuții, șeful Qantas crede că linia aerienă ar trebui să își impună propriile politici.

„Avem datoria de a avea grijă de pasagerii și de echipajele noastre, toată lumea din acea aeronavă trebuie să fie în siguranță”, a spus el. Din punctul său de vedere, nevoia de siguranță ar justifica schimbarea felului în care biletele de avion sunt rezervate în acest moment.

Alan Joyce a mai menționat că, în opinia sa, pasagerii vor fi dispuși să accepte schimbarea: „Marea majoritate a clienților noștri este de părere că e o idee grozavă – 90% dintre persoanele intervievate au fost de părere că vaccinarea ar trebui să fie o cerință pentru ca persoanele să poată călători internațional.”

Însă există și multe voci care se opun unei astfel de politici, ca de exemplu Bernardo Mariano, directorul pentru sănătate digitală și inovație în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Nu suntem de acord ca un pașaport de vaccinare să fie o condiție pentru a călători”, a declarat el pentru BBC.

Aviația este vitală pentru economia globală, însă a fost puternic lovită de pandemie. De pildă, din cauza lipsei de pasageri, Qantas a pierdut în ultimele 6 luni din anul trecut 800 de milioane de dolari americani. În aceeași perioadă a anului 2019 avusese un profit de 596 de milioane de dolari americani. Din cei 29.000 de angajați, 8.500 au fost disponibilizați.

Iar mii de alți angajați sunt într-un fel de șomaj tehnic, salariile lor fiind plătite de către statul australian.

Foto: Free-Photos / pixabay.com