Secretele Elenei, românca de 90 de ani care a devenit campioană mondială la marș sportiv

Elena Pagu
Elena Pagu

Elena Pagu, în vârstă de 90 de ani, a obținut o medalie de aur la Campionatul Mondial de Marș Sportiv din Coreea de Sud, la proba de 3.000 de metri destinată celor de vârsta a III-a.

Mai mult, a reușit să doboare și un record mondial, devenind cea mai în vârstă participantă care a reușit să ducă la bun sfârșit o astfel de cursă. Elena Paga mai are în palmares 8 titluri de campioană mondială, 5 de campioană europeană și 4 de campioană balcanică.

„A fost unul din concursurile mai grele şi cu evoluţii mai mari. A fost timpul scurt de acomodare cu fusul orarul şi, bineînţeles, o pretenţie foarte mare a comisarilor de traseu care au fost de o exigenţă neobişnuită.

Am fost ca o surpriză, din nou, pentru toţi pentru că nu era nimeni mai aproape de mine cu 15 ani. Eu am zâmbit şi am alergat. Aşa am făcut marşul. Am zâmbit”, a declarat Elena Pagu, campioană mondială la marş sportiv, pentru Digi24.

S-a născut într-un sat din Suceava și acum locuiește într-un apartament din cartierul bucureștean Vitan.

S-a apucat de alergat cu puțin timp înainte de a ieși la pensie, încercând să scape de o depresie. Se antrenează pentru astfel de competiții alergând în jur de 10 kilometri pe zi. De când face sport constant, răcește foarte rar și spune, în glumă, că un alt secret pentru forma sa fizică ar fi și faptul că mănâncă mulți ardei iuți.

Uneori, iarna, aleargă și în picioarele goale prin zăpadă. „În București, o singură dată și-a mai făcut un cetățean cruce când m-a văzut alergând. Ninsese și era o zăpadă curată și pufoasă, așa că mi-am zis: «Eu trebuie să alerg prin zăpada asta!» Știți, competițiile sunt un stimulent, mai ales pentru noi, vârstnicii.

Ai un calendar, știi că peste două luni ai o competiție, te antrenezi… ai un scop! Când îți dorești ceva și ești vârstnic, e foarte important. Că dacă nu-ți mai dorești nimic, ești bun de îngropat!”, povestește Elena Pagu în cartea „Locuri, oameni, povești”, semnată de Liliana Nicolae.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.