Se va face vaccinare anti-coronavirus și la medicii de familie

mihaela anghel
Asistenta Mihaela Anghel este prima persoană din România care a fost vaccinată cu două doze ale serului produs de Pfizer și BioNTech. Foto: RO Vaccinare Facebook

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-coronavirus, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că urmează ca imunizarea să se facă și în cabinetele medicilor de familie. Cel mai probabil, se va folosi vaccinul Johnson&Johnson, proaspăt aprobat în Uniunea Europeană, dar probabil și AstraZeneca.

„Cred că spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai, vom începe vaccinarea și în cabinetele medicilor de familie, în mod deosbit cu vaccin de la Johnson&Johnson și foarte probabil și AstraZeneca, fără să mai existe posibilitatea de programare în platformă. Medicii de familie își vor evalua persoanele pe care le au în evidență și le vor programa”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Medicul Gheorghiță a mai spus că Johnson&Johnson este recomandat tuturor persoanelor cu vârsta de peste 18 ani și se „pretează mai bine pentru a merge cu centre mobile de vaccinare sau în centre de tip drive-trough sau, de asemenea, pentru echipe mobile sau în localități din mediul rurarl”.

Comisia Europeană a precontractat 400 de milioane de doze de vaccin Johnson&Johnson.

Testele clinice făcute pe 44.000 de voluntari din SUA, Africa de Sud și America Latină au arătat că vaccinul are o eficiență de 67%.

Efectele adverse sunt în general slabe sau medii și dispar de obicei în două zile: durere la locul injecției, dureri de cap, oboseală, dureri musculare, amețeală.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că e optimist și că speră ca până la sfârșitul verii să fie în România imunizare colectivă, chiar dacă entuziasmul oamenilor față de vaccin va mai scădea peste câteva luni.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.