Se strică vremea: toată țara e sub cod. Care sunt zonele unde va ninge

ploi ploaie vreme rea cod
Foto: MichaelGaida / pixabay.com

Meteorologii au emis astăzi, 23 octombrie, două coduri de vreme rea: unul galben și unul portocaliu.

Cod galben

Codul galben este valabil de luni, 23 octombrie, ora 22, până marți, 24 octombrie, ora 22.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, ninsori viscolite
Zone afectate: zonele montane

La munte, îndeosebi la peste 1.500 de metri altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1.800 de metri vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită.

Astfel de fenomene se vor semnala în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie) mai ales în Carpații Orientali, apoi cu precădere în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură.

Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Zone afectate: zonele mai joase de relief

În noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie), în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65…70 km/h. În aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, mai ales la deal, 25 – 30 l/mp.

În cursul zilei de miercuri (24 octombrie), vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării.

Cod portocaliu

Codul portocaliu este valabil marți, 24 octombrie, între orele 12 – 19.

Fenomene vizate: rafale puternice ale vântului

Zone afectate: județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu.

În intervalul menționat, în județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman și Giurgiu, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale în general de 80 – 90 km/h.

cod galben cod portocaliu
Sursa: meteoromania.ro

Foto: MichaelGaida / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.