Se scumpesc gazele. Este a treia creștere a tarifelor din 2018

Foto: Pixabay

Prețul gazelor va fi majorat cu 5,83% începând de azi, potrivit unei hotărâri a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Creșterea va afecta clienții finali casnici, potrivit comunicatului ANRE. Creșterea tarifelor vine ca urmare a liberalizării prețului gazelor naturale din producția internă.

Astfel, gazele naturale de provenienţă internă se vând pe piaţa concurenţială, inclusiv pentru clienţii casnici, preţul de achiziţie al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii şi a ofertei.

Prețul gazelor crește. Tarifele de transport și de înmagazinare scad

Ministerul Finanțelor Publice dorește să plafoneze preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021.

Pe de altă parte, preţul gazelor naturale din import, stabilit pe piaţa concurenţială, a crescut în perioada aprilie 2017 – martie 2018 de la 80,14 lei/MWh, la 94,58 lei/MWh.

Creșterea de azi este a treia din acest an în ceea ce privește prețul gazelor. ANRE a aprobat o creștere a prețului gazelor cu 8,3% începând cu 10 ianuare 2018. La 1 aprilie, ANRE a aprobat o creștere de 10% a prețurilor la gaze pentru clienții ENGIE, care reprezintă aproape jumătate dintre consumatorii casnici din România.

Majorarea tarifelor vine în condițiile în care tarifele de transport au scăzut în perioada aprilie 2017 – iulie 2018 cu 26,10%, cele de înmagazinare cu 23,42%, a mai precizat ANRE.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: