Se schimbă vremea din weekend

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prelungit avertizarea de cod portocaliu de caniculă și pentru ziua de vineri în șase județe din vestul țării, unde temperaturile vor ajunge până la 39 de grade Celsius. De asemenea, Bucureștiul și 23 de județe vor fi sub avertizare cod galben.

Într-o declarație pentru Digi24, meteorologul Mihai Timu a spus că acest val de caniculă va fi urmat de o perioadă de instabilitate atmosferică.

„Din păcate, mâine canicula se mai extinde peste țara noastră, motiv pentru care am adăugat restul Munteniei. Dacă azi avem și județul Teleorman, mâine intră și toate județele din Muntenia, inclusiv cele din sudul Moldovei: Vrancea și Galați sub cod galben. Lor li se alătură cele 13 județe de azi, care vor fi în continuare sub cod galben.

În aceste zone asteptăm mâine 35-37 grade, dar în extremitatea de vest și sud-vest va fi a treia zi de cod portocaliu pentru județele dinspre Bihor către Dolj, deci Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei. Acolo, în continuare se vor înregistra frecvent maxime de 37-38 și izolat 39 grade Celsius.

În aproape toată țara disconfortul termic va fi unul accentuat după orele prânzului, pentru că indicele temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 unități. Chiar și noaptea care urmează va fi tropicală în sud-vest, vest și centru, iar minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius.

Instabilitatea atmosferică va fi în creștere din după-amiaza zilei de sâmbătă, mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, în toată partea de vest și sud-vest ne așteptam să pătrundă o masă de aer mai rece și bogată în umezeală, ceea ce va favoriza creșterea instabilității ne așteptăm la furtuni violente, cantități însemnate de apă în intervale scurte de timp, vânt și grindină.

În sud, centru și est, sâmbătă încă va mai fi caniculă, cu maxime de 35-37 grade Celsius, urmând ca duminică o răcorire să se simtă și aici. În extremitatea de est și sud-est încă vom mai vorbi de o vreme călduroasă, caniculară, cu 35-36 de grade, dar treptat vor mai apărea și în zonele astea fenomene asociate instabilității atmosferice”, a declarat meteorologul Mihai Timu, pentru Digi24.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.