Se schimbă legea pentru petrecăreții gălăgioși. Cum ar putea interveni polițiștii

poliția DNA achiziții
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Petrecăreții care își deranjează vecinii vor avea probleme mult mai mari decât în prezent. Potrivit unei propuneri de modificare a legii, în cazul în care polițiștii au sunat la ușă și au dat amendă deja, dacă la câteva ore primesc din nou reclamație de la vecini pentru același motiv, vor întocmi dosar penal.

„Sunt situații de genul acesta când de cele mai multe ori un bloc întreg sună la 112. După ce pleacă polițistul petrecerea se reia, mai departe nu prea mai este nimic de făcut. Cred că ar putea să existe discuția în care ducem acest abuz în planul penal”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, într-un interviu pentru Agerpres.

Potrivit ministrului Dan, au fost, doar în ultima lună, peste 200 de mesaje de la polițiști care cer modificarea legii astfel încât să le fie mai ușor să gestioneze problemele din teren. De asemenea, agenții vor și înăsprirea legii pentru cetățenii care jignesc polițiștii. Mai exact, cine face semne obscene unui polițist sau îl înjură se alege cu dosar penal.

Ministerul mai ia în calcul și creșterea amenzilor pentru cei care refuză să se legitimeze. În prezent, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei.

 „Se consumă și timp și logistică și resurse pentru a convinge persoana respectivă pentru a merge la sediul poliției, timp în care poate polițistul ar putea fi prezent într-o altă situație în care este nevoie de el”, a mai spus ministrul Carmen Dan.

Poliţiştii au mai cerut şi suplimentarea echipamentelor, pentru a merge pregătiţi la intervenţii. MAI a început procedurile pentru cumpărarea de veste antiglonţ şi pistoale cu electroşocuri, ca poliţiştii să se poată apără în caz că sunt agresaţi. De asemenea, peste 700 de poliţişti de la ordine publică fac pregătiri tactice cu colegii lor de la Serviciul de Acţiuni Speciale.

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.