Se schimbă Bacalaureatul. Tot ce trebuie să știi despre noua formă a examenului

ecaterina andronescu
Ecaterina Andronescu. Foto: Wikimedia Commons

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a anunțat propunerile pentru reorganizarea sistemului de educație românesc, care cuprinde și introducerea a patru tipuri diferite ale examenului de Bacalaureat.

Astfel, potrivit proiectului, vor exista Bac T (tehnologic), Bac A1 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale de ştiinţe), Bac A2 (pentru absolvenţii programelor de studii liceale socio-umaniste) şi Bac V (pentru absolvenţii programelor de studii liceale vocaţionale).

Una dintre cele mai intersante modificări este absența matematicii din cadrul Bacalaureatului tehnologic.

„La liceul tehnologic, există o disciplină care se numeşte ‘Ştiinţe’ şi care este gândită ca o integrare a ştiinţelor pe care le-a studiat elevul – matematică, fizică, chimie – în aşa fel încât să îl conducă această probă spre ceea ce poate să facă el în practică. Pentru că el primeşte şi un certificat de competenţe practice”, a explicat pesedista Andronescu.

O altă modificare este transformarea clasei ”zero” în clasa I, astfel că elevii vor intra la liceu după terminarea clasei a IX-a.

„În lege scrie foarte clar: este clasă pregătitoare. În realitate, majoritatea populaţiei o numeşte clasa zero. Pe mine mă amărăşte că a intrat drept clasa zero în mentalul colectiv. De aceea, putem să îi spunem prima clasă din învăţământul primar”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Ministrul a mai spus că toate ideile lansate sunt doar propuneri care urmează să fie supuse dezbaterii publice, iar la discuţii vor participa reprezentanţi ai profesorilor, sindicatelor şi părinţilor.