Se răcește și vin ninsorile

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Ministerul Mediului a transmis o estimare meteorologică și hidrologică pentru perioada următoare și anunță că, în următoarele zile, până pe 12 ianuarie, ploile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

„În perioada 6 – 12 ianuarie, circulaţia aerului la nivelul României se va menţine destul de activă, astfel că, sisteme noroase succesive, generatoare de precipitaţii, vor traversa ţara de la vest-sud-vest către est-sud-est, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai rece, ceea ce va determina treptat transformarea ploilor in lapoviţă şi ninsoare, inclusiv la altitudini mai joase. În mod concret, se estimează un nou episod cu precipitaţii din după-amiaza zilei de miercuri, 6 ianuarie şi până în prima parte a zilei de joi, 7 ianuarie, începând din vestul ţării”, a transmis, marţi seară, Ministerul Mediului, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

Precipitaţiile vor fi sub formă de ploaie, moderate cantitativ, în jur de 10 – 25 l/mp în Oltenia, sudul Banatului, Dealurile de Vest şi în sudul-sud-vestul Transilvaniei.

La munte vor predomina ninsorile, mai abundente în zona Carpaţilor Meridionali şi în zona mai înaltă a Munţilor Apuseni, unde şi vântul va avea intensificări (55 – 70 km/h), mai ales pe creste, viscolind şi troienind ninsoarea.

„Următorul episod cu precipitaţii se va semnala în intervalul 8 ianuarie – 11 ianuarie şi va începe dinspre sud-sud-vest, dar mai apoi aria precipitaţiilor se va extinde şi va cuprinde toată ţara. De această dată, precipitaţiile vor fi la început sub formă de ploaie, care se va transforma în lapoviţă si ninsoare, la început în zona deluroasă a Olteniei şi Munteniei, în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei, apoi şi în zona de câmpie a Olteniei şi a Munteniei, dar mai puţin probabil în zona Dobrogei, unde vor continua să predomine ploile. Precipitaţiile vor fi abundente, în special în sudul şi estul tării, parţial în centru dar mai ales în zona montană şi submontană a Carpaţilor Meridionali şi Orientali, unde se va depune strat nou de zăpadă, destul de consistent”, a mai trasmis Ministerul Mediului.

Instituţia precizează că, în perioada 13 – 16 ianuarie, circulaţia aerului la nivelul României va favoriza pătrunderea unor sisteme noroase succesive dinspre Europa Centrala – Central-Nordică, astfel că acestea nu vor mai fi atât de importante cantitativ ca în episoadele precedente şi se vor semnala, în special, în zonele de munte şi în partea de nord-vest, nord, centrul şi vest a României.

„Acestea vor fi predominat sub formă de ninsoare, ca urmare a instalării unei mase de aer rece peste ţara noastră, posibil mai însemnate cantitativ în zonele de munte. Temperaturile maxime se vor încadra în general între –2 şi 6 grade, iar cele minime între -12 şi 0 grade”, a mai precizat Ministerul.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.