Se pregătește o „super-mașină” electrică

Porsche e unul dintre constructorii de mașini care au prezentat cel puțin un automobil electric FOTO: Porsche
Porsche e unul dintre constructorii de mașini care au prezentat cel puțin un automobil electric FOTO: Porsche

Marile uzine din industria auto anunță proiecte de mașini electrice. Mission E, de la Porsche, e mașina electrică ce își propune să atragă atenția prin cei 600 de cai putere. În doar 15 minute, bateriile se vor încărca în proporție de 80% și vor oferi o autonomie de aproximativ 400 de kilometri.

La o încărcare completă, autonomia crește până la aproximativ 500 de kilometri. Ca o comparație, Tesla a reușit să ajungă la o autonomie de aproximativ 435 de kilometri. Porsche Mission E se va lansa în 2020.

Țara europeană în care se cumpără cele mai multe mașini electrice este Norvegia. Anul trecut au ajuns la peste 50.000 de autovehicule electrice înmatriculate. Cele mai populare sunt Volkswagen e-Golf, Tesla Model S, Nissan Leaf şi Volkswagen e-Up!.

În prezent, pe străzile din țara noastră circulă doar câteva zeci de automobile electrice. Anul trecut, statul oferea un ecotichet de aproximativ 4.500 de euro la achiziția unui autoturism electric. În combinație cu tichetele din programul „Rabla”, ar fi o reducere de aproximativ 10.000 de euro.

Și România face pași spre încurajarea transportului ecologic. Llanțul de hypermaket-uri Kaufland a inaugurat prima rețea publică de stații de încărcare pentru automobile. Rețeaua va fi disponibilă oricărui șofer de mașină electrică sau hibridă plug-in, gratuit și non-stop, în parcările a nouă magazine Kaufland de pe axa Arad – Constanța și pe autostrada A2.

Noile stații de încărcare rapidă a vehiculelor electrice vor fi deshise anul acesta și în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, precum și pe autostrada A2.

giphy (2)