Ecaterina Andronescu: ”Școala trebuie să-i dea celui şcolit acele achiziţii culturale care să-l facă să înţeleagă”

FOTO: presidency.ro
FOTO: presidency.ro

Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că România va avea o nouă lege a educației la mijlocul anului viitor.

Declarațiile doamnei Andronescu, numită de PSD pentru a patra oară la conducerea Ministerului Educației Naționale, au fost făcute într-o dezbatere la Palatul Parlamentului.

Intervenția ministrului, una care abundă în truisme, este și un apel la specialiști, care să constituie grupuri de lucru pentru realizarea ”unei legi moderne”.

”Eu cred că viitoarea lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Atunci,dacă da, trebuie să ne uităm în programele şcolare astfel încât acest lucru să se întâmple. Niciunul dintre cei şcoliţi acum nu cred că o să aibă, în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei, un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă. Să nu le ia ca pe nişte şocuri cărora nu pot să le facă faţă”, a declarat Ecaterina Andronescu.

„Al doilea aspect, cred că şcoala trebuie să-i dea celui şcolit acele achiziţii culturale care să-l facă să înţeleagă. În al treilea rând, cred că şcoala trebuie să-i dea acele achiziţii în cunoaştere, să-l profesionalizeze pentru a exercita muncă utilă în societate”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Actuala Lege a educației naționale a fost adoptată în 2011, fiind modificată și completată de mai multe ori în ultimii ani, cel mai recent în martie 2018.

Potrivit declarațiilor făcute de reprezentanții PSD, noua lege a educației va fi gata până în iunie 2019.