Se poate transmite coronavirusul prin apa mării sau din piscină? Răspunsul lui Rafila

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Președintele Societății Române de Microbiologie, doctorul Alexandru Rafila, a declarat că românii își petrece liniștiți concediul pe litoral, însă trebuie să respecte recomandările și să păstreze distanța socială față de ceilalți. Acesta a mai spus că virusul nu se transmite prin apa mării.

Pe de altă parte, medicul îi avertizează pe cei care, după o zi de plajă și îmbăiere în apa mării se duc seara în zonele aglomerate. Riscul să se infecteze este unul foarte ridicat în acest caz.

Întrebat dacă coronavirusul se poate lua din apa mării, profesorul Rafila a răspuns la România TV: „Depinde de ce faci la mare. Din apa mării nu se ia. De pe plajă nu se ia. Dacă mergi la club şi stai într-un spaţiu foarte aglomerat, interacţionezi cu foarte multe perosane, atunci se ia. Dacă merg, dansează şi petrec împreună la o anumită distanţă, lucrul ăsta se poate desfăşura fără niciun fel de problemă”.

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit și despre teoriile din primăvară care vorbea despre faptul că virusul ar putea slăbi după ce va veni căldura.

„Şi eu am sperat, dar nu s-a întâmmplat lucrul acesta. Sunt ţări în temperaturile sunt chiar mai mari decât în România şi unde transmiterea este intensă – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Iran, America de Sud – Toate aceste supoziţii s-au dovedit în timp că nu au fost sustenabile.

Boala se transmite şi în sezonul cald şi era probabil să se întâmple aşa pentru că în marea majoritate populaţia este receptivă. Se poate îmbolnăvi, nu are niciun fel de imunitate”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.