Se plafonează prețul la energie electrică pentru familiile cu cel puțin 3 copii. Există însă o condiție

școală elevi copii
Foto: 14995841 / pixabay.com

Mai multe comisii din Senat au votat câteva amendamente la ordonanța de urgență prin care au fost plafonate prețurile la energie electrică.

Dacă Parlamentul va vota noile modificări, de plafonarea prețurilor la energie electrică ar urma să beneficieze și familiile care au cel puțin 3 copii sau tineri, indiferent de consumul lunar de energie.

Există însă o condiție: copiii/tinerii trebuie să urmeze o formă de învățământ.

Noile amendamente apar în Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.

Astfel, amendamentul menționează că prețul pentru energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, pentru întreg consumul realizat.

Legea a fost schimbată și în privința celorlalți clienți casnici. Până acum, prețul se plafona la 0,68 lei / kWh în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 era cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.

Acum, prețul va fi plafonat la acest nivel și pentru clienții al căror consum lunar este în prezent cuprins între 0 și 100 kWh.

În cazul clienților casnici cu un consum mediu lunar realizat la locul de consum cuprins între 100,01 și 300 kWh în anul 2021, prețul va fi de maximum 0,80 lei/kWh, însă numai pentru consumul de până la 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășește 255 kWh/lună se facturează la prețul pieței.

Senatorii au adus o modificare și acestei prevederi. Acum, în acest plafon au fost incluși și clienții casnici al căror consum lunar este în prezent cuprins între 100,01 și 300 kWh, pentru o cantitate de maximum 255 kWh.

Foto: 14995841 / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.