Se măresc plajele din România. Nisip pentru încă un milion de turiști

Foto: Pixabay

Plajele românești sunt în plin proces de extindere. Lucrările fac parte dintr-un proiect european în care se vor investi aproape o jumătate de miliard de euro.

Extinderea plajelor de pe litoralul românesc implică aducerea de nisip, construirea unor diguri și consolidarea altora. În total, plajele vor crește cu peste 2 milioane de metri pătrați.

Potrivit estimărilor oficiale, în următorii patru ani, creșterea suprafeței plajelor de la malul Mării Negre va face loc pentru încă un milion de turiști.

Noile plaje vor avea o lățime de cel puțin 75 de metri.

Este o măsură necesară, mai ales că în ultimii au fost făcute puține lucrări de întreținere a plajelor, iar marea a înghițit zeci de metri din lățimea acestora. Zona dintre Sulina și Sfântul Gheorghe este cea mai expusă la erodare.

Noile sectoare de plajă vor putea fi folosite de turiști gratuit. Conform legislației naționale și europene, aceste suprafețe de plajă, construite prin fonduri europene, pot fi închiriate operatorilor economici doar după finalizarea procesului de intabulare a acestora. Până atunci, ele fac parte din domeniul public al statului și pot fi folosite cu titlu gratuit de către cetățeni.

Se vor reabilita plajele din zona Eforie, Agigea și Mangalia, dar și spre stăvilarele Edighiol și Periboina.