Se întorc ninsorile. Cum va fi vremea în decembrie

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

În toată țara va fi nevoie de umbrele astăzi. Mai mult, în Moldova ar putea apărea poleiul. Meteorologii anunță temperaturi în scădere. Potrivit ANM, ploile vor fi mai mari cantitativ în vest, centru și nord, unde cantitățile de apă acumulate vor depăși 15 l/mp.

În nordul Moldovei sunt așteptate ninsori odată cu lăsarea serii. Maximele se vor încadra între 0 grade Celsius în nord-est și 14 grade în sudul Banatului și în Dobrogea, la malul mării.

Meteorologii mai spun că ultimele zile din noiembrie vor veni cu un nou episod sever de iarnă. Temperaturile vor scădea treptat în toată țara. La mijlocul săptămânii vor fi temperaturi cuprinse între -8 și 4 grade Celsius.

Începând de marți, până miercuri seara, ninsorile și lapovița își vor face simțită prezentă mai ales în nord, nord-est și la munte. Vântul va fi mai accentuat în est, sud-est și pe creste. Joi, precipitațiile vor scădea în intensitate, însă noaptea va fi ger în zonele nordice, nord-estice și centrale.

Și în București vor fi câteva episoade de ploaie slabă, iar valorile termice vor reuși să urce doar până la 6 grae Celsius.

Cum va fi vremea până pe 17 decembrie

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, frigul pătrunzător va pune stăpânire pe România în următoarele săptămâni. Până pe 17 decembrie, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în prima parte a intervalului şi uşor deficitare către jumătatea lunii decembrie.

Săptămâna 03 decembrie – 10 decembrie. Mediile temperaturii aerului vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, cu posibilitatea ca acestea să fie uşor mai scăzute în regiunile estice şi uşor mai ridicate în vestul, nord-vestul şi centrul ţării. Cantităţile de precipitaţii ce se vor înregistra în acest interval vor fi uşor deficitare în regiunile sudice şi uşor excedentare în nord-vestul ţării, iar în rest se vor situa în jurul celor normale ale perioadei.

Săptămâna 10 decembrie – 17 decembrie. Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât mediile multianuale ale perioadei în estul şi sud-estul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale ale săptămânii. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel climatologic normal pentru această dată, la nivelul întregii ţări.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.