Se înființează Poliția Animalelor

caine_pisica
Foto: Prskavka Wikimedia Commons

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va avea în structură o Poliţie a Animalelor, care va verifica proprietarii de animale şi îi va sancţiona pe cei care nu le hrănesc sau le maltratează.

Direcţia „Poliţia Animalelor” este prevăzută în noua organigramă a ANSVSA, care trebuie aprobată prin hotărâre de Guvern.

Poliţia Animalelor ar urma să se ocupe de controlul locurilor unde sunt ţinute animale, de la ferme, la pet shop-uri, incluzând grădini zoologice, circuri şi adăposturi, precum şi locuinţele unor proprietari. De asemenea, în atribuțiile acestui departament ar intra verificarea transporturilor de animale, relatează mediafax.ro.

Adăposturi pentru animalele mari

Poliţia Animalelor va răspunde la sesizări, va merge în control şi va aplica sancţiuni (amenzi sau confiscarea animalelor), când va constata încălcarea legislaţiei privind protecţia animalelor.

În cazul confiscării, va fi nevoie de adăposturi pentru animalele mari. Reprezentanţii ANSVSA discută cu reprezentanţii consiliilor judeţene pentru ca acestea să înfiinţeze în fiecare judeţ un adăpost cu cel puţin 15 locuri pentru animale mari. În prezent, autorităţile nu au de cele mai multe ori unde să ducă un cal sau un alt animal mai mare care trebuie preluat pentru că este maltratat sau ţinut în condiţii improprii de către stăpân.

În cazul constatării unor fapte de natură penală, această structură va sesiza Poliţia Română, în cadrul unui protocol cu Ministerul Afacerilor Interne la care se lucrează în prezent.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.