Se dorește fraudarea referendumului? Cum a schimbat Guvernul Dăncilă regulile electorale

Guvernul condus de Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro
Guvernul condus de Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro

Guvernul a eliminat mai multe prevederi legale prin care erau împiedicate încercările de fraudă electorală. Schimbările par a fi date ”cu dedicație” pentru referendumul din 6 și 7 octombrie, susținut intens de PSD.

Spre deosebire de alegerile locale şi parlamentare din 2016, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, Guvernul nu va mai utiliza sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu.

În condițiile în care Liviu Dragnea, președintele PSD, are deja o condamnare pentru fraudă electorală în cazul unui alt referendum. Dragnea a primit doi ani de închisoare cu suspendare.

Mai mult, votul multiplu nu va mai fi verificat din oficiu de Autoritatea Electorală Permanentă, în termen de 60 de zile, așa cum era precizat în vechea Lege a referendumului.

Ordonanța 86/2018 dată de Guvernul Dăncilă spune că doar ”persoanele interesate” pot depune contestație, în termen de 15 zile de la validarea scrutinului, însă doar după ce au adus și dovezile necesare ale unei fraude.

Frauda electorală perfectă, aprobată de Guvernul Dăncilă

Cea mai mare problemă apare, însă, la felul în care se va verifica prezența la urne. Numărul participanților care au semnat pe listele electorale poate fi mai mare sau egal cu numărul buletinelor de vot din urne. Astfel, prezența la vot va fi dată doar de numărul semnăturilor de pe liste, nu de numărul buletinelor de vot introduse în urnă.

Referendumul din 6 și 7 octombrie are nevoie de un cvorum de 30 la sută din numărul total al alegătorilor pentru a fi validat, astfel că numărul de persoane care semnează pe listele electorale este foarte important.

Problema este că dacă o persoană nu s-a prezentat la vot, însă i-a fost falsificată semnătura pe lista electorală, nu va afla niciodată despre acest fapt, și nici nu îl va putea dovedi.

Această decizie a Guvernului Dăncilă pare să deschidă calea către frauda electorală perfectă.

Mai mult de 20% dintre președinții secțiilor de votare, peste 4.000, s-au retras înaintea referendumului din 6 și 7 octombrie.