Se desecretizează dosarul protestului din 10 august

Foto: Călin Cătălin

Marcel Vela, noul ministru de Interne, a anunțat că dosarul protestului din 10 august 2018 va fi desecretizat în această săptămână, iar astăzi ar putea fi făcută prima informare publică pe această temă.

„Va fi desecretizat în această săptămână. Este posibil în orice moment să-l desecretizăm. Sunt câteva proceduri în care sunt implicate și alte instituții. Dar răspunsul meu de ministru al Afacerilor Interne este „Cât mai repede. Până vineri, cel târziu”, a declarat Marcel Vela la Europa FM.

Dosarul protestului fusese declarat ”secret de stat” de către Carmen Dan, o apropiată a condamnatului Liviu Dragnea.

Incidentele din 10 august, pe care PSD a încercat în fel și chip să le transforme într-o ”lovitură de stat”, sunt încă în memoria colectivă a țării, iar informații noi pe această temă ar putea răspunde câtorva dintre numeroasele întrebări despre ce s-a întâmplat în acea zi de vară din 2018.

”Veți afla toată derularea evenimentelor, implicarea instituțiilor și tot ceea ce conține respectivul raport”, a spus ministrul de Interne. Acesta a adăugat că atât timp cât raportul despre protestul din 10 august 2018 rămâne secret instituțiile statului nu se pot bucura de încrederea cetățenilor.

La DIICOT există un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse de Jandarmeria Română în septembrie 2018, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).

De asemenea, Secţia Parchetelor militare avea în lucru un dosar penal, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018 la protestul din Piaţa Victoriei.