Se construiește primul oraș care va pluti

FOTO: seasteading.org
FOTO: seasteading.org

Compania americană Seasteading Institute, creată de fondatorul Paypal, Peter Thiel, va începe construcția unui oraș plutitor pe Oceanul Pacific, în apropiere de insula Tahiti.

Potrivit constructorilor și proiectanților, primul oraș plutitor din lume ar urma să fie gata în doar 2 ani. Proiectul va avea și un scop științific. Ar urma să fie dezvoltate noi tehnologii de purificare a apei și de ecologizare.

Orașul plutitor va avea, pe lângă clădirile de locuit și ferme subacvatice, laboratoare de cercetare sau centre medicale. De asemenea, vor fi testate centrale de energie nepoluante.

Există deja și oameni interesați să se mute în acest oraș plutitor. În jur de 300 de persoane s-au pus pe o listă de așteptare și vor afla în curând ofertele.

Inginerii proiectului și-ar dori să meargă și mai departe și intenționează ca, în viitor, să construiască un oraș plutitor în apele internaționale. Însă trebuie să creeze un sistem de protecție foarte bun în cazul unor furtuni. În plus, ar exista și probleme juridice în ceea ce privește proprietatea.

În planul futuristic se precizează că un viitor oraș plutitor în apele internaționale va avea și o proprie guvernare, iar în cazul în care nu sunt de acord cu decizia acesteia, proprietarii ar putea avea dreptul să se separe și să navigheze spre alte locuri.

Proiectul imobiliar pe apă ar urma să coste peste 165 de milioane de dolari, iar Seasteading Institute are planuri îndrăznețe și crede că până în 2050 vor avea câteva milioane de rezidenți pe astfel de orașe plutitoare.

FOTO: seasteading.org
FOTO: seasteading.org
FOTO: seasteading.org
FOTO: seasteading.org

FOTO: seasteading.org
FOTO: seasteading.org

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.