Se cere supra-taxarea dulciurilor. Câte kilograme de zahăr consumă un român

FOTO: Uwe Hermann/Flickr
FOTO: Uwe Hermann/Flickr

Mai mulți nutriționiști și Asociația Colegiul Pacienților cer o impozitare suplimentară pentru dulciuri, băuturile carbogazoase și energeziante. Aceștia spun că fondurile ar putea fi folosite pentru educația alimentara și alte servicii medicale care au legătură cu afecțiuni provocate de consumul exagerat de zahăr.

Ministrul Sănătății spune că este „o problemă la nivel european” și că „nu s-a luat o decizie deocamdată”.

Într-o declarație pentru Digi24, directorul executiv al Federației Romalimenta, Mihai Vișan, a spus că supra-taxarea nu este o soluție pentru rezolvarea problemei obezității și că „nu există alimente dăunătoare și alimente sănătoase”.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că numărul bolnavilor de diabet și al adolescenților obezi crește alarmant. Statisticile arată că un român consumă într-un an 30 de kilograme de zahăr, în condițiile în care media europeană este de 16 kilograme.

„Vorbim despre zaharuri care conţin glucide, glucide simple, goale de energie, dar care sunt pline de calorii. Vorbim despre riscul de apariţie a diabetului, a cariei dentare.

Tot ce înseamnă zaharuri rafinate, fără fibre, băuturi energizante, care conţin foarte mult zahăr, conţin aminoacidul taurină, şi cofeina combinată cu aceste zaharuri, practic îşi potenţează efectul nociv asupra organismului.
Dulciurile rafinate nu trebuie să depăşească mai mult de 5% din dieta zilnică”, a declarat nutriționistul Ligia Alexandrescu, pentru Digi24.

FOTO: Uwe Hermann/Flickr

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.