Proteste în București, Cluj, Iași, Timișoara, Constanța, Galați, Baia Mare și alte orașe

proteste
Foto: Andreea Dogar

21:36. După aproape cinci ore, în București, protestul s-a încheiat, oamenii se îndreaptă spre case.

21:12. O parte dintre protestatari au plecat de la sediul PSD, din Kiseleff, spre sediul central ALDE.

21:00. Bulevardul Kiseleff a fost ocupat până în dreptul Hotelului Triumf. Unele grupuri au început să părăsească mulțimea. În fața sediului PSD se cântă imnul României.

20:19. Manifestanții au plecat din Piața Victoriei și se îndreaptă spre sediul PSD, de pe bulevardul Kiseleff.

20:17. 28.000 de oameni au ieșit în stradă la București.

20:11. Potrivit unor estimări, în fața Guvernului, în Piața Victoriei, sunt așteptați în jur de 20.000 de oameni.

20:05. La Sibiu au fost în jur de 3.000 de oameni la proteste. Aici, protestul a fost autorizat de Primărie.

20:03. La Cluj, potrivit unor estimări, au fost în jur de 5.000 de oameni.

20:02. La Brașov, în jur de 1.000 de oameni au mărșăluit din fața Prefecturii spre Piața Satului.

20:00. Fotograful Dan Mihai Bălănescu a surprins o imagine de sus cu protestul din București.

19:10. Aproape 5.000 de oameni sunt și la Cluj.

19:08. Pe internet au apărut și poze trucate, despre care se spune, pe diverse grupuri de socializare, că sunt de la protestul de astăzi. Iată un exemplu:

19:07. O nouă estimare vorbește de aproximativ 15.000 de oameni în București.

18:59. „Am venit în Piața Universității ca și miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept. Așa ceva nu se poate admite”, a declarat Klaus Iohannis.

18:45. La Timișoara s-au adunat peste 2.000 de oameni. La fel și la Cluj.

18:27. S-au adunat în Capitală, în acest moment, în jur de 10.000 de oameni. Mai sunt proteste și la Constanța și Galați.

18:22. Și-a făcut apariția la protest și președintele Klaus Iohannis.

18:18. Sunt peste 3.000 de oameni în Piața Universității din Capitală. În acest moment se îndreaptă spre Piața Victoriei, la Guvern.

17:55. La Sibiu s-au strâns în jur de 1.000 de oameni. Se conturează un protest și la Timișoara.

17:30. În jur de 2000 de oameni s-au strâns în București, în Piața Universității. La Cluj sunt peste 2.000, în Iași – aproximativ 500 (în Piața Unirii), în Baia Marea – în jur de 400 de protestatari.


Mai multe proteste împotriva proiectelor de grațiere și amnistiere ale Guvernului sunt anunțate pentru astăzi. Începând cu ora 17:00 sunt anunțate proteste în București (Piața Universității), Cluj, Brașov, Iași, Constanța, Pitești, Piatra Neamț, Baia Mare, Suceava și Satu Mare.

De asemenea, se anunță proteste ale românilor din Paris (în fața Ambasadei), Copenhaga (în fața Ambasadei și Piața Publică din Haugesund).

Şi supravieţuitori ai incendiului din Clubul Colectiv spun că vor merge la protestele de duminică din Piaţa Universităţii.

„Nu putem să mai închidem ochii. Tot ce a încercat Vlad Voiculescu să facă lunile astea s-a dus pe apa sâmbetei într-o săptămână. E deja bătaie de joc. Nu pot decât să sper că se va ajunge la un alt noiembrie 2015, cert este că se cere aşa ceva, altfel nu văd să se schimbe ceva, nu văd ca noii guvernanţi să sprijine mai departe populaţia.

Totul e pentru ei şi atât. Dacă nu vor să înţeleagă de bună voie, s-ar putea să se ajungă şi acolo. E puterea oamenilor, glasul şi nevoile lor nu mai sunt demult ascultaţi”, spune Tedy Ursuleanu.

Cel mai vârstnic protestatar ar putea fi filosoful Mihai Șora. În vârstă de 100 de ani, filosoful scrie ca va protesta față de proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea și modificarea Codului penal.

„Să revenim la elefanţii noştri. În clipa de faţă, nimic nu mi se pare mai periculos pentru biata democraţie românească decât asaltul asupra Justiţiei, prin ordonanţe de urgenţă cu dedicaţie pentru oligarhi. Ei pot strecura un elefant sub preş ori după uşă, în pivniţă sau în pod, întotdeauna va rămâne ceva pe dinafară: trompa.

Şi – câtă vreme există oameni care văd trompa elefantului, oameni cărora le pasă de ţara lor, de viitorul copiilor lor – nu este totul pierdut. Mâine după-amiază voi fi în Piaţa Universităţii”, a scris Mihai Şora.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.